Praten tegen het kleintje in je buik: wat kan je baby horen als-ie in de buik zit?

13.08.2023 19:00
baby horen buik

Veel moeders praten al tegen hun buik als ze zwanger zijn. Wist je dat dit zinvol is? Je baby kan je namelijk al horen als-ie in je buik zit. Vanaf een week of 20 begint het gehoor zich te ontwikkelen. 

Wat is het effect daarvan op je kind? En betekent dit dat-ie jouw stem ook al kan herkennen?

Wat kan je baby horen in je buik?

Zoals gezegd, ontwikkelt het gehoor van je kleintje zich als-ie 20 weken is. Dat betekent dat-ie dan je het rommelen van je maag en je hartslag kan horen. Maar vanaf 24 weken wordt het echt interessant: je baby kan dan in je buik jouw stem horen. Ook de stem van je partner of andere kinderen leert hij herkennen. Hoe beter-ie je stem kent, hoe makkelijker-ie je stemming kunt inschatten.

LEES OOK: 10 dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

Geluiden van buitenaf

Niet alleen je stem, maar ook het geluid van de stofzuiger of muziek kan-ie horen. De kans is groot dat hij de liedjes die je tijdens de zwangerschap luistert leert herkennen, waardoor-ie straks rustig wordt van de muziek die je luisterde toen hij nog veilig in je buik zat. Vroeger werd beweerd dat baby’s die in de buik naar klassieke muziek luisterden intelligenter zouden zijn. Het ‘Mozart Effect’ werd dit genoemd. Dit blijkt helaas een fabeltje te zijn. Maar: klassieke muziek klinkt voor je kleintje fijner dan hardcore.

Schrikken

Het geluid dat-ie hoort, heeft namelijk wel effect op je kleintje. Hij kan behoorlijk schrikken van harde en onverwachte geluiden. Kijk er dus niet gek van op als je kleintje begint te bewegen als de hond ineens blaft. Wil je hem geruststellen? Dan kun je tegen ‘m praten.