Eindelijk een naam én behandeling voor pijn na keizersnede

03.08.2023 13:11
pijn na keizersnede

Dat een keizersnede niet niets is, dat hoeven we je vast niet te vertellen. Niet alleen is de operatie heftig, ook de nasleep kan nare klachten met zich mee brengen. Buikpijn, bloedverlies en zelfs onvruchtbaarheid kunnen de gevolgen zijn. Lange tijd was daar niets aan te doen, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Dankzij onderzoekers van Amsterdam UMC is er nu de diagnose CSDI, Cesarean Scar Disorder. Hierdoor komen er betere behandelingsmogelijkheden én krijgen vrouwen met deze klachten meer erkenning.

Pijn na keizersnede

En dat is hoognodig, want 1 op de 3 vrouwen die een keizersnede ondergaat, krijgt last van klachten. Die klachten ontstaan vaak door de niche; een uitpuilend, holtevorming litteken in de baarmoeder. Die niches ontstaan niet bij iedereen. Waarom dat bij de ene vrouw wel en de andere niet bestaat, dat is nog niet bekend. Wel lijkt een niche vaker voor te komen bij vrouwen die meer ontsluiting hadden tijdens de bevalling én mensen met een vorm van edometriose schijnen een verhoogde kans hierop te hebben.

Niche

Zo’n niche kan zorgen voor buikpijn, maar het kan ook andere gevolgen hebben. Zo kan het ervoor zorgen dat je bloed blijft verliezen na de menstruatie en dat zwanger worden moeilijker gaat. Men denkt dat het vocht uit de niche in de baarmoeder komt, waardoor een innesteling voorkomen wordt.

Keziersnede is niet niets

De onderzoekers van Amsterdam UMC benadrukken dat een keizersnede niet niets is: “Het is een belangrijke en vaak levensreddende ingreep. Maar zwangere vrouwen zouden beter geïnformeerd moeten worden over de mogelijke complicaties die na een keizersnede kunnen ontstaan.” Volgens de onderzoekers is de eerste stap bij dit soort klachten een bezoek aan de huisarts: “Daarom gaan we de huisartsen ook goed informeren over dit probleem. We hopen dat zij vrouwen met klachten sneller kunnen behandelen en verwijzen nu deze klachten een naam hebben.”