‘Ik heb in de 16 jaar van mijn dochter maar 1 keer haar naam gehoord, die van mijn zoons 0 keer’

07.07.2024 10:27

In de mailbox van Mamamagazine vinden we regelmatig mails van moeders die hun kinderen bijzondere namen hebben gegeven. Dit verhaal van Tathiana vonden we prachtig – evenals de namen. En inderdaad: dit zijn drie namen die je nooit hoort. 

Namen die je nooit hoort

We kregen onderstaande mail:

“Goedemiddag,

Ik lees altijd graag jullie artikelen over bijzondere babynamen. Daarbij kijk ik altijd vol spanning of mijn kindernamen erbij staan. Tot nog toe heb ik ze geen van allen gehoord. Natuurlijk heb ik ook gelezen op welke basis mensen babynamen uitkiezen en zo was dat ook bij ons van toepassing. Graag zou ik jullie dan ook onze kindernamen vertellen, met de reden dat we ze gekozen hebben en wat ze betekenen.

Onze oudste telg is een meid van 16 jaar. Haar naam is Domènica. Een Italiaanse naam die in de vertaling ‘zondag’ betekent, maar voor ons afkomstig is uit een liedje van Marco Borsato. Mijn partner zong deze vroeger altijd in de kroeg toen we nog tieners waren.

Een paar jaar later raakte ik weer zwanger en helaas verloren we onze zoon in een gevorderd stadium van de zwangerschap. Zeer kort daarna raakte ik onverwachts weer zwanger van een zoon… Tot de dag van zijn geboorte konden wij geen naam kiezen die goed voelde. Maar op het moment dat hij in onze armen lag, voelden we zo’n dankbaarheid dat we voor een afgeleidde van het Spaanse ‘gracias’ gingen. Zo kwamen we bij Graziano Deluca; bedankt voor het licht.

Onze jongen werd in zijn vroege jaren ernstig ziek en we liepen van de IC naar de medium care naar gewone opnames. Na jaren stabiel te zijn en ergens toch het gevoel te hebben dat we veel gemist hebben van zijn jeugd en de normale dingen, wilden we graag nog een kindje. Een beste vriend voor het hele leven voor  onze zoon.

We hadden moeite met een naam bedenken die zou passen bij de andere kinderen… We hadden ook niet zoveel tijd om na te denken, dus de naam bleef open. Onze zoon kreeg namelijk een terugval die hem bijna zijn leven kostte, maar godzijdank mocht hij na 9 weken weer naar huis. Dit alles vond plaats in de coronatijd… Onze zoon kwam thuis met 7 jaar oud en kon amper kruipen, niet eten, niet drinken en hij lag zelfs aan het zuurstof ’s nachts. Ik zette alles op alles om hem op de been te krijgen voor de baby geboren zou worden.

Ondertussen hadden we nog steeds geen naam voor dit kleine wonder, die tijdens alle stress gewoon rustig op z’n plekje bleef zitten. Het was de avond van de Grammy Awards in 2020 toen Alicia Keys haar zoon voorstelde: Genesis. En dat was het Genesis … ‘Een nieuw begin’. Zijn naam is geworden: Genesis Deluca: een begin van licht.

En zo hebben we onze Domènica Desire, die staat voor onze jonge prille liefde.
Graziano Deluca … de dankbaarheid voor het licht.
En onze kleine Genesis Deluca … het begin van een nieuw periode gevuld met licht.

Ik heb in de 16 jaar dat mijn dochter is maar 1 keer haar naam gehoord. Graziano en Genesis ben ik niet een keer tegen gekomen. Voor ons zijn de namen nog steeds onze trots.”

Bijzondere namen

Wij vonden het een prachtig en ontroerend verhaal van Tathiana. Hebben jouw (klein)kinderen ook namen die je nooit hoort en wil je ze met de wereld delen?

Stuur onze hoofdredacteur een DM!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)