Wordt jouw kind regelmatig vies? Dan is dat heel gezond!

29.06.2023 10:23
vies worden kind

Wordt jouw kind regelmatig vies tijdens het buitenspelen? Eet-ie wel eens aarde of modder? En zijn z’n kleren binnen mum van tijd versleten omdat er weer onbestendige vlekken op zitten die er niet uitgaan? Dan is dat heel gezond. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vies worden heel goed is voor je kleintje z’n immuunsysteem. 

Tegenwoordig spelen veel kindjes binnen; achter de tv, op de playstation of met de iPad. Zonde, want aan buitenspelen blijken meer voordelen te zitten dan we dachten. Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat kinderen die vaak buitenspelen en vies worden, een beter functionerend immuunsysteem ontwikkelen én minder allergisch zijn dan kinderen die zich goed schoonhouden en vaker binnenspelen.

‘Geen zorgen als ze zand of modder eten’

Een van de kinderneurologen die dit ondersteunt, is de Amerikaanse Maya Shetreat-Klein. Zij begon de invloed van omgevingsfactoren op kinderen te onderzoeken toen haar derde kind allergisch bleek te zijn voor zuivel en soya. In haar boek ‘Goed vies, het nieuwe gezond’, schrijft ze hierover: “Veel ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Mijn advies: laat ze vaak buitenspelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten.”

Uit het onderzoek dat de kinderneuroloog deed, zijn drie dingen naar voren gekomen die belangrijk zijn voor de gezondheid van kinderen:

– Blootstelling aan bacteriën

– Onbewerkte eten dat uit de grond komt

– Voldoende tijd in de natuur doorbrengen

Waarom is vies worden belangrijk voor je kind?

Als kindjes vies mogen worden, kunnen ze gemakkelijker spelen. Ze zijn niet bang dat iemand boos wordt omdat er modder op hun kleren zit, dus ze ontdekken en experimenteren veel meer dan wanneer ze niet vies zouden mogen worden. Ook worden ze nieuwsgieriger en creatiever, want ze leren beter omgaan met water, uitglijden en vallen. De kinderneuroloog zegt: “We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem. Er zijn zelfs concrete studies die uitwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken.”

Een andere tip die de kinderneuroloog geeft is: douche of badder je kind niet vaker dan drie keer per week. “Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die helpen de huid te hydrateren. Daarnaast zijn die oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon.” Ook raadt ze aan zo min mogelijk zeep te gebruiken.

Bron: science.org