Knuffelen maar: liefdevol contact belangrijker voor baby dan eten

10.02.2023 09:02

Knuffelen met je kindje is natuurlijk super fijn, maar wist je dat het ook nog heel gezond is? Zelfs op latere leeftijd kan je kind nog positieve effecten ervaren van veel fysiek contact.

Het is best voor de hand liggend dat een baby veel aandacht en liefde moet krijgen. Maar wist je dat dit zelfs een van de basisbehoeftes van het kind is?

Tijdens een onderzoek kregen babyaapjes twee nepmoeders. Een met melk maar zonder zachte vacht en een met een zachte vacht en geen melk. Wat opvallend was, is dat beide aapjes kozen voor de moeder met de zachte vacht: daar brachten ze de meeste tijd bij door. Ze kozen dus liever voor een zachte knuffel in plaats van het eten. Huidcontact is een primaire levensbehoefte. Dit zie je ook bij pasgeboren kindjes. Zelfs als ze in de couveuse liggen is aanraking heel belangrijk. Het versnelt de ontwikkeling van het kindje.

Emotionele brein

Baby’s en kinderen ontwikkelen zich super snel. Door lekker met je baby of kind te knuffelen wordt de ontwikkeling gestimuleerd. Vooral de ontwikkeling van de emotionele kant van het brein krijgt een boost. De lichaamswarmte van de ouders zorgt ervoor dat een kindje een veilig gevoel krijgt. Ook komt er een speciaal hormoon vrij tijdens het knuffelen, namelijk oxytocine. Hier wordt je kindje rustig van en het stressniveau daalt. Op latere leeftijd zijn er nog steeds voordelen te zien. Volwassenen hebben minder vaak angst en ook meer zelfvertrouwen.

Knuffel je te veel?

Het liefst zou je misschien wel heel de dag willen knuffelen met je baby. maar dit kan natuurlijk niet. Er bestaan geen regels voor knuffelen. Wel is het belangrijk om naar een aantal dingen te kijken. Knuffel bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je kindje het nodig heeft. Maar het is ook belangrijk dat jij je er zelf prettig bij voelt. Vaak komt het voor dat je zelf ook aanvoelt wanneer je teveel of te weinig knuffelt. Het zijn niet alleen de knuffels van ouders die een kind goed kunnen doen: een knuffel van een tante, oma of buurvrouw kan net zo krachtig zijn.

Bron: AD.nl