Mag je tonijnsalade eten als je zwanger bent?

25.01.2023 16:32

Niet elke vrouw zal er tegenaan lopen tijdens de zwangerschap, maar als je fan bent van vis kunnen negen maanden heel lang duren. De meeste vissoorten mag je namelijk niet eten tijdens de zwangerschap.

Hoe zit het eigenlijk met tonijnsalade? Mag je dit eten tijdens de zwangerschap of niet?

Vis tijdens de zwangerschap

Voor de visliefhebber is het vervelend nieuws, maar veel soorten vis kunnen niet gegeten worden tijdens de zwangerschap. Zeker rauwe vis is een ‘no go’. Dit komt omdat er bepaalde bacteriën in rauwe vis zitten die schadelijk kunnen zijn voor de baby. Vooral de listeriabacterie kan negatieve effecten hebben op je zwangerschap. Toch is er ook een positieve kant. Wanneer je vis goed verhit kan de listeria bacterie onschadelijk worden gemaakt.

Blijven opletten

Als je vis wilt eten tijdens je zwangerschap moet je altijd op blijven letten. Zelfs wanneer je de vis goed verhit. Er zijn bepaalde soorten vis die je nooit mag eten tijdens de zwangerschap. Dit zijn bijvoorbeeld roofvissen zoals zwaardvis, haai en makreel. Rauwe vis zoals kaviaar, de meeste soorten sushi of rauwe haring. En ook gerookte vis zoals forel, zalm of paling mogen tijdens de zwangerschap niet gegeten worden. Er zijn ook vissoorten die wel gegeten kunnen worden tijdens de zwangerschap, indien ze goed verhit worden. Sterker nog, in deze vissoorten zitten veel gezonde vetten die kunnen helpen bij de ontwikkeling van de hersenen van jou baby. Een paar voorbeelden van vissoorten die je kunt eten zijn: kabeljauw, tong, mosselen en pangasius.

En tonijnsalade?

Helaas, tonijnsalade kun je niet eten tijdens de zwangerschap. Tonijn valt onder de roofvissen, ook wanneer het uit blik komt. Tonijn verhitten heeft geen zin, het zal nog steeds een schadelijk effect hebben. Er zitten namelijk stoffen zoals kwik in. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de hersenen van je ongeboren kindje. Het eten van tonijn wordt op elke manier afgeraden zolang je zwanger bent.

Bron: 24baby.nl en oudersvannu.nl