Van oranje tot groen: dit is wat de kleur van moedermelk betekent
Als je nog nooit eerder een kindje hebt gehad kan het misschien gek klinken. Maar de kleur van de moedermelk kan behoorlijk verschillen. De melk die uit je borst komt hoeft namelijk niet altijd een romige witte kleur te hebben.
Van oranje tot groen of zelfs roze, dit is wat de kleur betekend.
Verschillende soorten moedermelk
Nee, moedermelk heeft dus niet altijd dezelfde kleur. De melk verandert constant van samenstelling. Toch is er niet gelijk reden voor paniek. Moedermelk kan verdeeld worden in drie categorieën. Het begint bij de eerste melk die uit je borst komt. Dit is namelijk geel of oranje van kleur en is vaak wat dikker. Na ongeveer de eerste twee weken komt de overgangsmelk. Na deze twee weken komt de volgende fase, ook wel rijpe moedermelk genoemd.
Een gekke kleur
Moedermelk heeft dus zeker niet altijd een witte kleur, maar wat betekenen de andere kleuren? Wanneer je net begint met voeden kan het zijn dat de melk een blauwe gloed heeft of juist heel transparant is. Dit hoort bij de eerste fase. Wat jij als moeder eet kan veel invloed hebben op de kleur van de melk. Zo kan het bijvoorbeeld best zijn dat je melk een groene of rode kleur heeft. Vooral als je fan bent van spinazie of bietjes. Ook groenten zoals wortel of zoete aardappel kunnen de kleur laten veranderen. Dit zorgt namelijk voor een oranje gloed.
Zorgen maken
Je hoeft je zeker niet te snel zorgen te maken. De verandering van de kleur heeft vooral te maken met wat jij zelf eet. Door het geven van borstvoeding kan het soms voorkomen dat er een tepelkloof ontstaat. Dit kan heel vervelend zijn en soms kan het ook gaan bloeden. Door het bloed kan er ook een rode kleur ontstaan. Dit is niet schadelijk voor je baby. Wel moet je opletten als er bloedsporen blijven zonder duidelijke oorzaak. Wanneer dit gebeurt, bel dan even je dokter.