Gekke dingen die pasgeboren baby’s doen maar waar je je geen zorgen om hoeft te maken

25.01.2023 17:08

Een pasgeboren baby hebben is bijzonder en levert veel nieuwe ervaringen op. Sommige ervaringen zullen meer voor de hand liggend zijn dan andere. De meeste pasgeboren baby’s doen genoeg gekke dingen.

Hoort het er allemaal bij of moet jij je zorgen maken?

Gekke pasgeboren gewoontes

Misschien is het je al wel is opgevallen. De meeste pasgeboren baby’s maken allerlei geluidjes. Dit kan soms hijgend of grommend klinken. Maak je geen zorgen. Deze geluidjes zijn volkomen normaal. De luchtwegen van je pasgeboren kindje zijn nog erg klein waardoor het sneller vibreert en dus geluid maakt. Ook afwisselend ademen, eerst heel snel ademen en dan opeens weer langzaam, is normaal. Je baby probeert op deze manier zijn ademhaling te reguleren. Alles is nieuw voor een pasgeboren baby. Ook het zenuwstelsel. Hierdoor kan het wel is voor komen dat je baby stuiptrekkingjes heeft. Dit kan ook in de slaap gebeuren. De meeste nieuwe ouders maken zich vooral zorgen over de hik. Ook dit heeft te maken met de ontwikkeling van de baby. Meestal groeien ze hier vanzelf overheen.

Kleinere gewoontes

Er zijn ook gewoontes die misschien iets minder snel opvallen maar ook volkomen normaal zijn. Pasgeboren baby’s kunnen last hebben van huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan moedervlekken of een droge huid. Het klinkt misschien raar, maar je pasgeboren baby kan een valse menstruatie krijgen. Dit komt doordat ze blootgesteld zijn aan zwangerschapshormonen in de buik. Pasgeboren baby’s kunnen niezen als de beste. Dit komt omdat ze allerlei nieuwe geuren en ontdekken. Het neusje moet hier nog aan wennen. Je kindje kan de eerste paar weken gespannen aanvoelen. Ze hebben negen maanden  opgevouwen in de buik hebben gezeten en moeten wennen aan de ruimte. Hoe sterker de baby wordt, hoe meer ze zullen gaan ontspannen. En als laatst kan het voorkomen dat je kindje af en toe gek uit zijn ogen kijkt en scheel kijkt. De spiertjes in de ogen zijn nog niet heel sterk maar zullen vanzelf sterker worden.

Je eigen instinct

Je hoeft zeker niet te snel in de stress te schieten door het gedrag van je pasgeboren kindje. Je kindje is alles aan het ontdekken en ontwikkelen. Volg goed je moederlijke instinct. Als je aanvoelt dat je baby misschien toch abnormaal gedrag vertoont, neem dan contact op met de dokter. Bij twijfel: altijd je huisarts bellen.

Bron: scarymommy.com