Heeft elke zwangere vrouw last van een zwangerschapsneus?

25.01.2023 09:59

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt. Een zwangerschapsneus. Sommige vrouwen hebben last van een groeiende neus tijdens de zwangerschap. 

Veel vrouwen zien een opvallend verschil aan hun neus voor de zwangerschap en tijdens.

Waarom krijg je een zwangerschapsneus?

Opgezwollen voeten, enkels of borsten komen wel vaker voor tijdens de zwangerschap. Maar er zijn nog veel meer lichaamsdelen die kunnen opzwollen wanneer je zwanger bent. En je neus is een van deze lichaamsdelen. Dit komt door de verandering in je hormonen. Door hogere oestrogeen- en progesteronwaarden wordt de bloedtoevoer naar je slijmvliezen gestimuleerd. Hierdoor gaan spieren en botjes in je neus uitzetten. En dit zorgt er weer voor dat je neus er opgezwollen uit gaat zien.

Kan het voorkomen worden?

Je lichaam verandert als je zwanger bent en de meeste kwaaltjes moet je toch uiteindelijk accepteren. Dit geldt ook voor een zwangerschapsneus. De zwelling begint van binnenuit en dus kan je er zelf verder niet veel aan doen. De enige geruststelling is dat een zwangerschapsneus niet blijvend is. Net als de meeste zwangerschapkwaaltjes. Na de bevalling zullen de meeste hormonen weer tot rust komen. Je neus zal ongeveer 6 weken de tijd nodig hebben om weer zijn normale vorm te krijgen.

TikTok trend

Veel vrouwen delen hun zwangerschapsneus op de app TikTok. Hier laten vrouwen hun neus voor- en tijdens de zwangerschap zien. Ook op deze filmpjes is duidelijk te zien dat de neus een stuk groter is.

Bron: babybytes.nl