Mag je in de tuin werken als je zwanger bent?

13.04.2023 11:52
tuin werken zwanger

Het voorjaar komt er éindelijk echt aan. Hoog tijd om die tuin onder handen te nemen. Maar eh, kan dat wel, als je zwanger bent? Over dit onderwerp doen zich verschillende verhalen de ronde. Daarom voor eens en altijd: mag je in de tuin werken als je zwanger bent? 

Het lijkt natuurlijk het perfecte excuus om je niet druk te hoeven maken over de tuin: je zwangerschap. Maar eigenlijk is dat niet per se. Je kunt namelijk prima nog in de tuin werken als je zwanger bent, maar je moet wel wat maatregelen nemen.

In de tuin werken als je zwanger bent

Goed nieuws voor tuinierliefhebbers: ook tijdens de zwangerschap kun je in de tuin werken. Het vergt iets meer voorbereiding, maar die groene vingers kun je deze negen maanden gewoon gebruiken.

 1. Draag handschoenen
  De belangrijkste tip: draag handschoenen. In de tuin wil nog wel eens kattenpoep liggen en dat kan toxoplasmose veroorzaken. Dat is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet en deze bevindt zich in uitwerpselen van dieren en kan in rauw vlees zitten. Het kan, zeker in het begin, heel gevaarlijk zijn voor het ongeboren kindje. Pas hier dus mee op en draag handschoenen als je in de tuin gaat werken.
 2. Bestrijdingsmiddelen
  Iets anders waar je rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap: bestrijdingsmiddelen. Een aantal kunnen namelijk schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Je doet er goed aan geen enkel risico te nemen: laat je partner de planten die het nodig hebben inspuiten met bestrijdingsmiddel. Lukt dat niet? Draag dan beschermingsmiddelen en was je handen en gezicht na het gebruik ervan goed.
 3. Workout
  Werken in de tuin kan een echte workout zijn. Steeds op en neer, naar voren hangen, iets zwaars van de grond af tillen: het zijn allemaal oefeningen die je ook in de gym voorbij ziet komen. Dat kan gewoon tijdens de zwangerschap, maar let wel goed op je houding en til niet te zwaar (zeker als je dit niet gewend bent). Bovendien is het van belang niet te hard door te gaan, als je voelt dat je last krijgt of moe wordt, neem dan even pauze of ga de volgende dag verder.
 4. Sun is shining
  Als je in de tuin gaat werken, kies je vast een dag uit waarop de zon schijnt. Heerlijk! Houd er rekening mee dat je door de veranderende hormonen sterker reageert op de zon, zeker in je gezicht. Smeer je dus goed in voordat je in de tuin gaat werken.
 5. Was je handen
  Misschien overbodig om te zeggen, maar was je handen en polsen goed als je klaar bent met tuinieren. Als je het doet zoals we in coronatijd deden, zit je sowieso goed.