Groene babypoep is heel normaal, maar bel in dít geval gelijk de dokter

24.01.2023 11:31

Het klinkt misschien gek, maar groene babypoep is een normale kleur ontlasting. Zeker wanneer je kindje net geboren is. Toch zijn er bepaalde situaties wanneer het geen goed teken is als de poep van je kind groen is. 

Soms kan het lastig zijn om erachter te komen of jij je zorgen moet maken om de kleur van de ontlasting of niet.

Wat gebeurt er?

Groene poep komt vaker voor dan je misschien denkt. Meestal is er niet gelijk reden om in paniek te raken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw kind spinazie heeft gegeten de avond ervoor. Maar het kan ook ernstiger zijn, bijvoorbeeld een infectie. Maaggal is de vloeistof dat de poep bruin maakt. Wanneer de poep groen is, betekent dit dat de poep te snel door de darmen is gegaan. Het maaggal heeft dan dus niet de kans gehad om het bruin te maken.

Waarom groene babypoep?

Het is heel normaal als jouw pasgeboren kind donkergroene poep heeft. De eerste poep van je baby heet ook wel ‘meconium’. Door het drinken van melk zal de kleur van je kindjes ontlasting steeds lichter en geler worden. Soms kan het voorkomen dat de kleur niet verandert. Dit kan bijvoorbeeld komen door een infectie, voedselallergie, supplementen (bijvoorbeeld ijzer) en medicijnen of fototherapie.

Wanneer bel ik de dokter?

Meestal is er dus geen reden om in paniek te zijn. Wanneer de baby poep groen is in combinatie met ziek zijn is het een goed moment om naar de dokter te bellen. Bel ook wanneer je zelf merkt dat de kleur opeens anders is dan normaal en hier geen reden voor is. Wanneer je baby een rode of zwarte kleur ontlasting heeft bel de dokter dan direct. Ook wanneer de kleur grijzig is. Dit kan namelijk een probleem zijn met de lever of een infectie.

Bron: babycenter.com