Na zoveel dagen geen poepluier bij je baby moet je de dokter bellen

15.10.2022 22:05

Poep van baby’s is vaak een ding, wanneer is dit nou goed? Het kan voorkomen dat je baby meerdere dagen achter elkaar niet poept. Dit kan normaal zijn in sommige gevallen, maar wanneer moet je nou contact opnemen met de dokter? 

Altijd fijn om zeker te weten wat je moet doen.

Poepen baby’s

Meestal hebben pasgeboren baby’s nog moeite met poepen. Maar elke baby is verschillend, en de ene poept meer dan de andere. Het kan dan ook lastig zijn wat nou de juiste hoeveelheid is wat je baby moet poepen per dag of in een week. Verder ligt dit ook aan de voeding, of je borstvoeding geeft of flesvoeding. Bij borstvoeding poepen baby’s namelijk minder dan baby’s die flesvoeding krijgen. Let vooral op hoe de ontlasting van de baby eruit ziet, of het gezond is en niet te hard. Naarmate de baby ouder wordt gaat het aantal keer dat de baby poept ook veranderen. Het ritme zou er vanzelf in moeten komen, de baby zal dan ongeveer twee keer per dag poepen.

Over het algemeen wordt gesproken van verstopping als je baby 2 of meer van onderstaande klachten heeft:

  • Je baby poept 2x per week of minder bij flesvoeding of 1x per 10 dagen of minder bij borstvoeding
  • Je baby houdt de ontlasting op, bewust of onbewust, maar het komt niet makkelijk los
  • De ontlasting is keutelig, hard, droog en mogelijk pijnlijk
  • Je kindje heeft duidelijk last tijdens het poepen of als het probeert te poepen maar het lukt niet
  • Als je baby poept, zit er een grote hoeveelheid ontlasting in de luier
  • De arts voelt de ontlasting zitten als hij je baby onderzoekt

Obstipatie bij baby’s

Het kan ook zijn dat je baby last heeft van obstipatie, maar wat is dit dan? Wanneer je baby last heeft van obstipatie, dan heeft hij of zij droge poep wat zich gaat ophopen in de darmen. Je baby kan dan last hebben van verstopping. Wanneer je baby eet zouden de darmen de voedingsstoffen moeten opnemen wat uit het voedsel komt, wat vervolgens overblijft is dan de ontlasting. De poep van je baby bestaat uit darmbacteriën, onverteerbare voedselresten, gal en water. Wanneer de poep te lang blijft hangen in de darmen gaat het harder en droger worden, waardoor het er niet meer of moeilijk uit wil. Dit kan ook enorm pijnlijk zijn en je baby wordt er heel huilerig en onrustig van. Hij of zij zal dan al helemaal moeilijk poepen, doordat ze het gaan ophouden. Je baby zal dan twee keer per week poepen of misschien zelfs minder. Toch komt dit echter vaker voor bij baby’s.

Gemiddeld aantal keer poepen per week baby’s

Dit is wat baby’s ongeveer gemiddeld zouden poepen per week:

0-3 maanden bij borstvoeding: 5 tot 40 keer per week

0-3 maanden bij flesvoeding: 5 tot 28 keer per week

6-12 maanden: 5 tot 28 keer per week

Wanneer naar de huisarts?

Het is niet altijd duidelijk hoe het komt dat je baby weinig poept. Je waarschuwt je huisarts als je baby minder dan twee keer per week ontlasting heeft, afvalt in gewicht of pijn heeft bij het poepen. Het advies is om altijd even contact op te nemen met je huisarts, als je twijfels hebt of je baby niet te weinig poept.

Bron: 24baby.nl