Is dure flesvoeding beter voor je baby dan goedkope flesvoeding?
Sommige vrouwen kiezen voor borstvoeding en andere vrouwen kiezen voor flesvoeding. Maar als je kiest voor flesvoeding, kun je dan beter voor de goedkope of dure flesvoeding kiezen?
Wat is het verschil?
Het zit anders in elkaar dan je misschien zou denken.
Flesvoeding
Sommige vrouwen kiezen voor flesvoeding voor hun baby. Flesvoeding is goedgekeurd in Nederland en de samenstelling is geregeld door de Warenwet. Flesvoeding heeft namelijk veel veiligheidsvoorschriften en moet aan veel eisen voldoen, voordat het op de markt mag komen. Je kunt er dus vanuit gaan in Nederland, dat welk merk je ook koopt, dat het aan de basiseisen voldoet. Het enige waar je op moet letten is dat er ‘volledige zuigelingenvoeding’ op de verpakking staat, dan voldoet het product aan alle basiseisen.
Verschil goedkope en dure flesvoeding
De prijzen van flesvoeding verschillen echt enorm. Je zou dan ook denken dat dure (A-merken) flesvoeding beter zijn dan goedkope (huismerken) flesvoeding, maar toch is dit niet het geval. In goedkope flesvoeding zitten dezelfde voedingsstoffen als in dure merken flesvoeding. Het is een verplichting om elke voedingsstoffen die de baby nodig heeft toe te voegen in het melkpoeder, wel in de juiste minimum hoeveelheid. Maar er is ook een maximum hoeveelheid aangegeven door de wet. Hierdoor zullen verschillende merken heel erg op elkaar lijken, waardoor het dus niet uitmaakt welk merk flesvoeding je koopt. Misschien ook wel fijn om dit te weten in deze dure tijden. Goedkope flesvoeding kopen kan dus echt geen kwaad en zal dan ook de goede en juiste voedingsstoffen bevatten als bij de dure merken. En misschien wel het belangrijkst: het is natuurlijk allemaal even veilig voor je baby.
A-merken proberen zich te onderscheiden door complexe suikers toe te voegen. De redenering hierachter is dat het goed is voor de darmontwikkeling van de baby of dat het type melkvet beter opneembaar zou zijn. ,,Niets daarvan is wetenschappelijk bewezen”, aldus Van Lankhuijsen. “Als die verschillen echt zouden uitmaken, was het verplicht in alle soorten flesvoeding.”
Houd wel goed in de gaten of je baby goed reageert op de flesvoeding. Of hij/zij genoeg drinkt, niet gaat huilen en goede ontlasting blijft houden. Want als dit het tegenovergestelde is, kun je beter switchen van flesvoeding en het consultatiebureau om advies vragen.