Waarom poepen tijdens de bevalling heel normaal is
Poepen tijdens een vaginale bevalling: negen van de tien zwangere vrouwen overkomt dit. Veel vrouwen vinden het misschien een gênant onderwerp waar ook niet veel over gepraat wordt, maar het is eigenlijk heel normaal. Want waarom gebeurt dit?
Kun je dit niet gewoon voorkomen of de kans enigszins verkleinen?
Poepen tijdens de bevalling
Door al het persen tijdens de bevalling is het meer dan logisch dat er ontlasting mee kan komen. Bij de persfase gebruik je dezelfde spieren als bij het poepen, hier zit ook veel druk op. Het is dus geen verrassing dat er dan ontlasting meekomt. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, het is vaak maar een klein beetje. Het is ook eigenlijk een goed teken voor de verloskundige, ook al vind je het zelf misschien vervelend. Dit is namelijk een teken dat je de bekkenbodemspieren goed gebruikt en dat je baby goed in het geboortekanaal zakt. Dit veroorzaakt een druk op je darmen, waardoor er dus wat ontlasting mee kan komen.
Maar ook het hormoon prostaglandine maakt je lichaam aan tijdens de bevalling, hier kun je ook van poepen. Dit hormoon maakt de baarmoedermond weker, wat er weer voor zorgt dat je weeën op gang komen. Naast dat heeft het ook invloed op je spijsverteringskanaal. Onder invloed van prostaglandine trekt dit vaker samen, daardoor is de kans groter dat je ontlasting verliest tijdens je bevalling.
Is poepen tijdens de bevalling gevaarlijk voor je baby?
De ontlasting kan in aanraking komen met de huid van je baby, maar dit heb je zelf waarschijnlijk niet door. Je verloskundige zal dit ook meteen goed schoonmaken. Of het goed is voor het immuunsysteem van je baby, daar zijn de meningen van de wetenschap nog over verdeeld. Er zijn onderzoeken die laten zien dat er goede bacteriën in je ontlasting zitten wat het immuunsysteem van je kindje zou verstreken. Verder zou het ook niet schadelijk zijn voor je baby.
Geen zorgen
Poepen tijdens de bevalling brengt veel schaamte mee bij vrouwen. Ze willen niet dat hun partner het ziet, terwijl die vaak met hele andere dingen bezig is. Ook zijn verloskundigen en gynaecologen dit gewend, dus je moet ook niet denken dat hun dit raar vinden. Poepen is ook eigenlijk heel normaal, wat iedereen normaal gesproken achter de gesloten deuren doet. Maar het overkomt niet iedereen, het ligt er ook aan wanneer je voor het laatst naar het toilet bent geweest. Het is in ieder geval niet nodig om je ervoor te schamen, het zijn vaak ook maar kleine hoeveelheden.
Kan je poepen tijdens de bevalling voorkomen?
Poepen tijdens de bevalling voorkomen of enigszins verkleinen is mogelijk door deze twee dingen te doen:
- Zorg voor een goede stoelgang gedurende de zwangerschap. Drink dus de laatste weken voor je bevalling veel water en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Dit voorkomt dat je last krijgt van obstipatie en het houdt je ontlasting zacht. Op die manier kan de ontlasting zich niet ophopen vlak voor je bevalling, waardoor er alleen misschien kleine beetjes poep mee kunnen komen.
- Vraag aan je verloskundige naar de mogelijkheden van een klysma. Een klysma is een optie als je bang bent om te poepen tijdens je bevalling. Het enige nadeel is alleen dat ze minder goed kunnen inschatten of je de juiste spieren gebruikt bij je bevalling. Sommige verloskundigen raden het daarom ook af.
Stress rondom het poepen
Het is niet nodig om stress te hebben over het feit dat er ontlasting mee kan komen tijdens je bevalling. Je moet je zo min mogelijk druk maken, want stress vermindert de aanmaak van oxytocine en endorfine. Deze twee hormonen heb je nodig voor je bevalling en dit kun je dus echt niet missen. Het werkt als pijnstillers die ervoor zorgen dat je weeën op gang komen. Naast dat zorgt stress ervoor dat je de bekkenbodemspieren te veel gaat aanspannen en hierdoor remt het de doorgang af van je baby. Als je dit onderwerp te ongemakkelijk vindt en als je er onzeker van wordt, kun je het beter vermijden. Zo voorkom je extra stress en verloopt de bevalling soepeler.
TIP: Wil je goed voorbereid de bevalling in? Doe een online cursus