Tot welke leeftijd is het ‘acceptabel’ om je eigen kind op de mond te kussen?

30.11.2022 09:25

Je kind op de mond kussen: het is voor veel ouders misschien hartstikke normaal en voor anderen juist een discussiepunt. Natuurlijk mag je het zelf weten. Tot welke leeftijd kan je kinderen nou eigenlijk op de mond kussen?

‘Je kind op de mond kussen’ zorgt vaak voor veel verschillende meningen en discussies.

Kinderen op de mond kussen

Volgens Françoise Dolto, gerenommeerd kinderpsychiater: “Een moeder kust haar kind niet op de mond, evenmin als een vader. Dat verwart hen op een bepaalde leeftijd, omdat ze dan aan hun seksuele ontwikkeling beginnen.” Andere experts zijn het hier beslist niet mee eens. Ineke van der Vlugt, van het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers WPF, vindt op de mond zoenen geen enkel probleem. “Hoe je een kind zoent, maakt niet zoveel uit, als je het maar liefde en genegenheid geeft. Dat is het allerbelangrijkst.”

Volgens haar komen kinderen op een gegeven moment vanzelf op een leeftijd dat ze misschien niet meer klef willen doen met hun ouders. “Ze gaan zich dan schamen voor hun lichaam en dan zullen ze zelf wel aangeven wat ze prettig vinden.”

Tot welke leeftijd kinderen op de mond kussen?

Specialisten zijn voorzichtig met antwoord geven op de vraag ’tot welke leeftijd kinderen op de mond kussen?’ Misschien is een kusje op de mond als ze klein zijn heel schattig, maar je kunt hier het beste mee stoppen rond de leeftijd van vijf a zes jaar. Vanaf die leeftijd ontwikkelen de lippen zich, waardoor het voor een kind ‘gek’ kan voelen.

Doe wat goed voelt

Het is belangrijk om te doen wat goed voelt voor je kind en hem of haar te respecteren in de keuze. Als je kind aangeeft niet graag kusjes te willen op de mond, dan moet je dat ook niet doen. Je kunt het ook herkennen aan non-verbaal gedrag, denk herbij aan getuite lippen, hoofd wegdraaien en noem maar op, al die dingen kunnen aangeven dat je kind angst of ongemak voelt of ervaart bij deze intimiteit. De kus op de mond zou volgens de specialisten in ieder geval niet nodig zijn voor de ontwikkeling van je kind. Je kunt liefde ook op andere manieren uitdrukken.

Bron: nl.healthy-food-near-me.com