De 7 grootste valkuilen van nieuwe moeders

25.05.2023 07:00

Het is altijd spannend als je voor het eerst moeder wordt. Veel nieuwe uitdagingen staan op je te wachten. Maar je kunt natuurlijk ook de mist in gaan als nieuwe moeder, en dat wil je voorkomen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Hier zijn een aantal valkuilen van nieuwe moeders voor je op een rijtje:

1. Jezelf onderschatten

Het moederschap kan misschien veel onzekerheid met zich meebrengen. Je zult twijfelen over bepaalde dingen, en of je ook de juiste keuzes maakt. Er is genoeg informatie die je kunt vinden, maar om de knoop zelf door te hakken met bepaalde dingen zou het moederinstinct goed kunnen helpen. Het is belangrijk als nieuwe moeder om te vertrouwen op jezelf, en ook je instinct niet te onderschatten. Laat je niet lijden door de meningen van andere mensen om je heen, jij weet zelf wat het beste is voor jou en je baby en wat goed voelt.

2. Te snel weer iets doen

Vaak gaan moeders weer te snel op pad na de bevalling, terwijl rust nog heel belangrijk is. Je denkt even snel naar de supermarkt of winkel te gaan, terwijl je lichaam nog aan het herstellen is. Als nieuwe moeder moet je dus echt even je rust pakken, voordat je weer de deur uit gaat. Je wilt een gezonde moeder zijn voor je kind met genoeg energie, dus doe daarom nog rustig aan de eerste dagen na je bevalling. Voel je niet schuldig als je nog een week thuis aan het bankhangen bent, alles komt vanzelf.

3. Niks overdragen aan anderen

Alles maar zelf willen doen, in plaats van hulp vragen aan anderen. Dit is een fout die veel gemaakt wordt bij nieuwe moeders. Moeder zijn is zwaar en niet zomaar iets, wees dus ook niet bang om hulp te vragen. Je partner kan met veel dingen helpen, zoals huishoudelijke klusjes of het verzorgen van jullie baby. En vraag je moeder, schoonmoeder, zus of buurvrouw eens.

4. Excuses aanbieden voor het gehuil van je baby

Het kan gebeuren dat als je op stap bent, je baby ineens begint te huilen en niet wil stoppen. Het zijn vaak de mensen zonder kinderen die er niks van begrijpen. Het is dan niet nodig om je excuses aan te bieden voor het gehuil van je baby, want je baby kan hier helemaal niks aan doen.

5. Jouw baby met andere baby’s vergelijken

Elke baby is anders, niemand is hetzelfde. Misschien huilt jouw baby altijd of slaapt je baby slecht, maar die van je vriendin niet. Dat is logisch als elke baby anders is, ga je dus niet zorgen maken om het feit dat je baby slecht slaapt of alleen maar huilt. Het ligt niet aan je opvoeding, het zit gewoon in je baby. Het kan ook zomaar zo zijn dat je baby na een tijd stopt met huilen, en het gewoon even een fase was. Kijk gewoon goed waar je baby behoefte aan heeft en meer dan je best kun je niet doen.

6. Niet slapen

Als nieuwe moeder is het belangrijk om soms ook even een dutje te doen. Niet alleen je baby heeft slaap nodig, maar jij zelf ook. Vooral met al die gebroken nachten, hier raak je van uitgeput. Je moet niet te moe zijn, waardoor je geen aandacht kunt geven aan je baby. Dus ga vooral even slapen, als je baby ook slaapt. Pak je rust soms gewoon even. En weet je: dit geldt ook voor moeders van dreumesen, peuters, kleuters…

7. Overschatten van je vrije tijd

Wanneer je een kind hebt gekregen, dan heb je nou eenmaal minder vrije tijd. Veel nieuwe moeders overschatten dit. Even een vakantie boeken of een feestje pakken wordt lastiger. Je bent bezig met je baby aandacht geven en het verzorgen van je baby. Uitslapen op de zondagochtend en tot laat in je bed liggen kan ook niet meer. Alles zal veranderen in je leven, maar natuurlijk krijg je er wel iets moois voor terug. Het mooiste dat er is.

Bron: zwangerenportaal.nl