Vier fouten die iedere moeder maakt bij het naar bed brengen van haar baby
Slapen en baby’s. Volgens de uitspraak “sleeping like a baby” zou het hand-in-hand moeten gaan, maar veel (kersverse) moeders weten wel beter. Soms zie je er als moeder zelfs een beetje tegenop om jouw baby of jong kindje naar bed te moeten brengen. Bang voor wat er komen gaat. Wordt het strijd? Gaat hij of zij huilen? Hoe lang ben ik dit keer bezig? Deze gedachten helpen je niet om je kindje ontspannen naar bed te brengen. Maar geen zorgen, we doen allemaal weleens iets wat misschien niet handig is. En na het lezen van deze blog maak jij in ieder geval de volgende vier fouten niet meer.
1. Het bedtijdritueel afraffelen
Naar bed gaan is de laatste activiteit van de dag. Het is een moment om de dag af te sluiten en nog even een moment samen met je kindje te hebben. Gebruik dit moment ook. Het is namelijk ontzettend belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Het zorgt ervoor dat je kindje ontspannen naar bed kan gaan. Is er geen bedtijdroutine of heb je teveel haast waardoor je het afraffelt? Dan wordt het voor jouw kindje veel lastiger om tot rust te komen en dat beïnvloedt uiteindelijk de slaap. Creëer samen een ritueel waarin je verbinding maakt en herhaal deze elke dag, altijd. Je kindje weet zo dat het bedtijd is en dan kan hij zich ook rustig voorbereiden op de nacht.
2. Je kindje langer wakker houden om hem moe te maken of om hem nog even te kunnen zien
Als je als ouder laat thuis komt na een dag werken, is niets zo fijn om je kindje nog even te kunnen zien en te knuffelen. Het gebeurt dan echter zomaar dat je kindje te lang wakker is voor zijn leeftijd en hierdoor te moe raakt. En wanneer een kindje te moe of zelfs oververmoeid is, wordt het naar bed brengen ineens een strijd. Ook langer wakker houden om je kindje meer moe te maken werkt averechts. Baby’s en kinderen hebben bepaalde wake windows, oftewel perioden waarin ze wakker kunnen zijn. En daar zit een maximum aan. Wil je de bedtijd wél verlaten om wat voor reden dan ook? Las dan een extra powernapje in overdag, zodat je iets meer speling hebt met de avondbedtijd.
3. Altijd slapend wegleggen
Valt jouw kindje altijd aan de borst of fles, zuigend op jouw pink of wiegend in slaap? Grote kans dat je hem of haar dan lekker slapend in bedje kan leggen. Dat is een hele fijne oplossing. Voor nu. Maar wat als jouw kindje dit niet meer doet? En je hem wakker in bedje wil leggen? Dan weet hij even niet wat hij moet doen, want hij is gewend om met jouw hulp in slaap te vallen. We spreken dan van een afhankelijke slaapassociaties en dat zorgt ervoor dat er uiteindelijk kortere slaapjes worden gedaan, maar ook dat je kindje vaker wakker wordt, huilt bij het neerleggen, huilend wakker wordt en steeds moeilijker in slaap valt. Bovendien slapen kindjes die slapend worden weggelegd lichter en alerter. En dat het gebeurt is volkomen logisch, soms wil je zelf zo graag wat slaap pakken dat dit de enige oplossing lijkt. Maar probeer het te voorkomen of probeer de hulp af te bouwen met een consequente aanpak en veel geborgenheid.
4. Een papfles geven voor het slapengaan om je baby te laten doorslapen
Misschien heb je om je heen al weleens gehoord dat je jouw baby echt een papfles moet gaan geven voor het slapengaan. Dan heb je eindelijk geen gebroken nachten meer. Een goedbedoeld advies, maar dit is niet de oplossing. Een kindje gaat namelijk pas doorslapen als hij daar zelf aan toe is. Een papfles kan zelfs een averechts effect hebben. Omdat de melk wordt ingedikt, ligt het zwaarder op het maagje. En dat kan zorgen voor een vol gevoel wat in- en doorslapen kan belemmeren. Misschien herken je dat wel bij jezelf als je een avondje iets teveel hebt gegeten. Met een volle buik, wordt inslapen een stukje lastiger. Zorg bij jouw kindje overdag voor voldoende en een goede spreiding van eten. Vraag je kindje nog om een nachtvoeding? Weet dat zeker tot negen maanden het geven van de borst of fles heel normaal is ’s nachts.
Slapen en kindjes, het is niet altijd gemakkelijk. Maar wanneer je nu werkt aan een goede slaapbasis en ervoor zorgt dat jouw kindje van slapen leert houden, gaan jullie daar als gezin op de lange termijn de vruchten van plukken. En wat die uitspraak betreft, misschien kunnen we hem eens ombuigen naar sleeping like a daddy! 😉