Waarom het een goed teken is als je kinderen niet naar je luisteren

16.06.2021 07:22

Je kunt een beetje gek worden als je kinderen voor de zoveelste keer kattenkwaad uithalen. En dat ze maar niet luisteren naar hun moeder.

Maar toch heeft het niet luisteren ook voordelen.

Hè, fijn

Je hoeft dus niet gelijk te twijfelen aan je opvoeding-skills. Volgens de Amerikaanse opvoedkundige Deborah MacNamara zijn mensen van nature opstandig en is het juist goed dat je kind niet overal klakkeloos aan meewerkt. Zo ontwikkelt je kind ook een eigen wil, een eigen stem, een mening. Dit is later in het leven behoorlijk handig.

Het is ook nuttig om een beetje tegengas te geven als je ergens geen zin in hebt of iets niet wilt. Dus het niet zo gek dat je kind niet altijd zin heeft om zijn of haar kamer op te ruimen. ‘Kinderen uiten dat opstandige instinct alleen meer dan volwassenen en dat is een uitdaging voor ouders.’

Je kunt daarom beter niet boos worden als je kind lastig luistert. Je kunt beter je kind het gevoel van controle geven. Geef hem of haar keuzes. Bijvoorbeeld: ‘Of we gaan nu het speelgoed hier opruimen, of we gaan je kamer opruimen. Jij mag kiezen’. Maakt het thuis ook gelijk een stuk gezelliger.

Volg ons ook op Instagram! 

[enjoyinstagram_mb_grid]

Bron: Ouders van Nu