Streptokokken-B tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor ongeboren baby

29.08.2022 09:50

Lisanne’s baby overleed na een zwangerschap van 41 weken: waarschijnlijk door de gevolgen van een streptokokken-B infectie. Wat is het en hoe kun je dat voorkomen?

Met een petitie heeft Lisanne ruim 27.000 handtekeningen verzameld voor een test op de bacterie bij vrouwen die 35 weken zwanger zijn.

Ze wil dat zwangere vrouwen zo’n test krijgen zodat ze weten of ze risico lopen. Streptokokken-B is een bacterie die van nature in de darmen voorkomt. Bij 20 procent van de volwassenen zit de bacterie in hun lichaam zonder dat ze het weten. Bij vrouwen kan de bacterie ook in de baarmoedermond of vagina zitten. Ongeveer 1 op de 1000 ongeboren baby’s wordt hier ziek van: sommigen heel ernstig.

Symptomen

Het RIVM schetst het volgende beeld: ‘Groep-B-streptokokken zijn bacteriën die bij veel mensen in de darmen of in de vagina en baarmoedermond voorkomen. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Baby’s kunnen besmet raken tijdens de geboorte. In sommige gevallen leidt dit tot ziekteverschijnselen. De ziekte kan meestal goed behandeld worden met antibiotica.

Besmetting met GBS uit zich bij pasgeborenen meestal als koorts, ademhalings- en voedingsproblemen. In ernstige gevallen kan een longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging optreden die kan leiden tot de dood. Bij volwassenen kunnen groep B-streptokokken een blaasontsteking veroorzaken, hoewel dit meestal zonder ziekteverschijnselen verloopt. Daarnaast kan de bacterie bij vrouwen die recent bevallen zijn kraamvrouwenkoorts of wondinfecties veroorzaken, bijvoorbeeld na een keizersnede.’

Te veel medicatie

En dus is er wat aan te doen: Lisanne’s zoon had gered kunnen worden door medicatie. Waarom niet alle vrouwen dit standaard krijgen aan het eind van de zwangerschap? Het lastige is met name dat veel vrouwen de bacterie met zich meedragen, maar hun kinderen hier niet ziek van worden. Je zou alle vrouwen kunnen testen en penicilline kunnen geven waardoor de kans op een levensbedreigend verloop kleiner wordt, maar dan behandel je ook veel vrouwen die er eigenlijk niet ziek van zouden worden. En hun baby ook niet.

Een arts legt het uit:

‘In Nederland richten we ons vooral op vrouwen met een hoog risico op een problematische infectie van de baby met streptokokken-B’, vervolgt hij. ‘Zoals vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen, vrouwen met gebroken vliezen en vrouwen die eerder een kind hebben gekregen dat ziek is geworden door de bacterie. Zij krijgen tijdens de bevalling penicilline toegediend, waardoor de kans dat de baby ziek wordt, heel sterk verkleint.’

Het RIVM geeft ook uitleg: ‘Wanneer het kind extra risico loopt (langdurig gebroken vliezen of dreigende vroeggeboorte) geeft de gynaecoloog uit voorzorg antibiotica. Zwangere vrouwen met een risicofactor kunnen worden gescreend op dragerschap met GBS. In geval van dragerschap kan besloten worden antibiotica toe te dienen om de kans op besmetting van het kind tijdens de bevalling te verkleinen.’

Bron: RIVM