Een vaginale bevalling nadat je een keizersnede hebt gehad: wat zijn de risico’s?
Als je een keizersnede hebt gehad en je wilt een volgende kind, dan is het natuurlijk afwachten of je kunt kiezen voor een vaginale bevalling. Wat zijn de risico’s?
De kans dat een vaginale bevalling lukt na eerder een keizersnede te hebben gehad, is zo’n 75 procent. Dat komt omdat je ook rekening moet houden met het litteken dat je al hebt en dat dit opnieuw open moet worden gemaakt. Wanneer je eerder vaginaal bent bevallen, is de kans dat het opnieuw lukt 90%.
Maar wat zijn de risico’s als je kiest voor een vaginale bevalling in plaats van een tweede keizersnede? Je bevalling vindt hoe dan ook plaats in het ziekenhuis. Tijdens de bevalling wordt de hartslag van de baby continu gevolgd. Wanneer er problemen ontstaan tijdens een vaginale bevalling kan er alsnog gekozen worden voor een keizersnede. Het grootste voordeel is de hersteltijd: na een keizersnede duurt het herstel een stuk langer dan na een vaginale bevalling. Een buikoperatie waarbij alle lagen van je buik open worden gemaakt en worden gehecht, is niet te onderschatten. Je blijft sowieso drie nachten in het ziekenhuis na je bevalling, terwijl je na een natuurlijke bevalling vaak al na een paar uur naar huis mag.
Keuzes maken
Maar dan de keerzijde. Het belangrijkste nadeel van een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede is dat het litteken van de eerdere keizersnede kan beschadigen, verzwakken of zelfs openscheuren. Dat komt omdat er met je zwangere buik en het persen veel druk op het littekenweefsel komt te staan. Het overkomt 2 tot 15 op 1.000 vrouwen (0,2 – 1,5 %) die eerder een keizersnede hebben gehad. Wanneer je spontane weeën krijgt is de kans op een baarmoederscheur kleiner dan wanneer de bevalling wordt opgewekt, maar de kans is er in principe altijd.
Of je weer een keizersnede wilt, laat de gynaecoloog vaak aan jou over. Je kunt ervoor kiezen als je je daar fijner bij voelt, je mag dit in je hele zwangerschap nog aanpassen. Weet wel dat na 3 keer het litteken opnieuw openmaken, artsen je zullen adviseren om niet nog een keer voor een operatie te kiezen. Je kunt het in overleg met je gynaecoloog beslissen en de keuze is in principe altijd aan jou. Je gynaecoloog vraagt tijdens het gesprek naar je medische voorgeschiedenis en het beloop van de voorgaande zwangerschappen en bevallingen. Informatie over de eerdere keizersnede (de reden voor de keizersnede, de ontsluiting van de baarmoedermond op het moment van de keizersnede en sowieso je eigen ervaringen met bevallen) worden in overweging genomen evenals het beloop van de huidige zwangerschap.