Nieuw onderzoek wijst uit: coronavirus kan bij zwangere vrouwen placenta beschadigen

23.08.2022 15:03

Het coronavirus wordt nog altijd verspreid, wereldwijd. Als je een kinderwens hebt of al zwanger bent, is het slim om (nog) een vaccinatie te halen.

Waarom het RIVM aanraadt om je te laten vaccineren of te boosteren tegen het coronavirus als je zwanger bent?

Dr. Sam Schoenmakers is gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam: “Als je in verwachting bent en je krijgt corona, dan heb je een groter risico om ernstig ziek te worden. In de Verenigde Staten worden zwangere vrouwen al langer tegen corona ingeënt. Er zijn in de VS momenteel meer dan 130.000 en in de UK meer dan 51.000 zwangere vrouwen gevaccineerd. Zij ontwikkelden geen noemenswaardige bijwerkingen. Momenteel worden alleen de mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) geadviseerd voor zwangere vrouwen.”

Placenta in gevaar

Het komt met name door het gevaar voor de placenta dat het virus met zich meebrengt. “Recent is aangetoond dat het coronavirus ook de placenta kan binnendringen en kan leiden tot ernstige ontstekingen en verdikkingen. Dit kan resulteren in een placenta die niet meer werkt. De placenta is belangrijk voor de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen tussen moeder en de ongeboren baby. Als deze toevoer stokt, kan dat levensgevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.

Of een corona-vaccinatie helpt tegen deze ernstige placenta besmetting is nog onduidelijk. We weten wel dat vrouwen die zwanger zijn een drie keer hogere kans hebben om door besmetting met het coronavirus op de intensive care te belanden en aan de beademing te moeten dan vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep die niet zwanger zijn. Daarnaast hebben ze een 1,7 keer hogere kans op overlijden vergeleken met niet-zwangeren van dezelfde leeftijd.”

Bron: Rijksoverheid