Mag je gevulde eieren eten in je zwangerschap?

30.03.2023 11:57

Van die twijfelgevallen: je weet dat als je zwanger bent dat je geen zacht gekookte eieren mag eten. Maar hoe zit het dan met gevulde eieren?

Over het algemeen zijn gevulde eieren veilig om te eten tijdens de zwangerschap, op voorwaarde dat ze op de juiste manier worden bereid en bewaard.

Gevulde eieren worden meestal gemaakt met hardgekookte eieren en een vulling van mayonaise, kruiden en andere ingrediënten, zoals kerrie, peterselie of bieslook. Het belangrijkste om te onthouden bij het eten van gevulde eieren tijdens de zwangerschap is dat de eieren volledig gaar moeten zijn om het risico op een voedselinfectie te verminderen. Dit betekent dat de dooier en het eiwit volledig gestold moeten zijn. Het eten van rauwe of ondergekookte eieren kan het risico op een infectie met salmonella verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Kook de eieren dus zeker tien minuten of langer.

Niet te lang laten staan

Bovendien is het belangrijk om de gevulde eieren koel te bewaren en niet langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan. Als je de gevulde eieren op een feestje serveert, zorg er dan voor dat ze op ijs staan of in een koelkast worden bewaard totdat ze worden gegeten. Eieren zijn over het algemeen veilig om te eten tijdens de zwangerschap en zijn zelfs een goede bron van eiwitten en voedingsstoffen voor zowel de moeder als de baby. Eieren bevatten vitamine D, ijzer, choline en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus.

Als je twijfelt over de veiligheid van een bepaald voedingsmiddel tijdens je zwangerschap, raadpleeg dan je arts of een diëtist voor advies.