Zwangerschapskwaaltjes die (helaas) horen bij het eerste trimester

30.03.2023 13:39
zwangerschapskwaaltjes eerste trimeester

Yes! Misschien had je het door dankzij de zwangerschapskwaaltjes of omdat je menstruatie uitbleef, maar na een positieve test kun je er niet meer omheen: je bent zwanger. In de eerste drie maanden van de zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in je lichaam én in de ontwikkeling van je kindje, dus de kans dat jij in het eerste trimester te maken krijgt bent zwangerschapskwaaltjes, is groot. Welke zijn dat? 

Het eerste trimester

Als je erachter komt dat je zwanger bent, zit je waarschijnlijk in het eerste trimester. Gemiddeld zijn vrouwen zo’n vier à vijf weken zwanger voor ze erachter komen dat ze in verwachting zijn. Je hebt dan nog zo’n zeven weken te gaan tot je tweede trimester.

In dat eerste trimester gebeurt er superveel: de zaadcel en de eicel worden een embryo en die ontwikkelt zich in rap tempo. In week vier is het slechts een sesamzaadje, maar in week twaalf is het een kindje ter grootte van een vijg met alles erop en eraan.

Zwangerschapskwaaltjes die horen bij het eerste trimester

  1. Misselijkheid
    Met stip op nummer 1: misselijkheid. Gemiddeld zijn vrouwen het misselijkst tussen week zes en week tien, maar het kan ook zomaar zijn dat dit de reden was dat jij een zwangerschapstest deed. Waarom word je nou zo misselijk? Als je zwanger bent, produceert het lichaam meer oestrogeen. Bovendien wordt het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadopropin) aangemaakt. Daardoor verandert er héél veel in je lichaam, waardoor je misselijk kunt worden. Als je vooral ’s ochtends misselijk bent, kan het helpen om voordat je op staat al iets kleins te eten. Bijvoorbeeld een cracker of een beschuitje. Verder is het een goed idee om gedurende de dag kleinere dingen te eten, in plaats van drie grote maaltijden. Voel je je misselijk worden? Neem dan direct iets te eten – ondanks dat dit tegennatuurlijk voelt. Als je op pad gaat, neem dus altijd snacks mee.
  2. Vermoeidheid
    Vanaf het begin af aan is je lichaam hard aan het werk om de ei- en zaadcel uit te laten groeien tot een baby. En dat kost nogal wat energie. Niet zo gek dus, dat je daardoor extra moe bent. Wat je eraan kunt doen? Eraan toegeven: bijtijds naar bed en (als je de mogelijkheid hebt) ’s middags een powernapje doen. Verder is het goed om te weten dat het beter wordt – vanaf week 18 hebben veel vrouwen weer wat meer energie en is de vermoeidheid minder. Dan kun je weer optimaal genieten.
  3. Brandend maagzuur
    Ook brandend maagzuur is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal in het eerste trimester. Je kunt ook hierbij de schuld schuiven op je hormonen. Als je zwanger wordt, maakt je lichaam progesteron aan. Dit zorgt ervoor dat de spier tussen je maag en slokdarm verslapt, waardoor maagzuur makkelijk naar boven kan komen. Bovendien groeit de baby en daarmee dus de baarmoeder rustig door, dat ook weer kan zorgen voor brandend maagzuur. Het is absoluut geen pretje. Kun je er wat aan doen? Deels. Wast goed werkt is om voldoende vezels te eten: volkoren producten, groenten en fruit. Ook gember heeft een positief effect op maagzuur. Verder is het slim om zo gezond mogelijk en niet te vet te eten – koffie, koolzuurrijk drinken, gekruid en pittig eten én te veel zuivel, kun je beter links laten liggen. Ook bij brandend maagzuur werkt het beter om kleinere maaltijden te eten. Wil je na het eten even gaan liggen? Doe dat liever niet – zo krijg je eerder last van maagzuur. Eet ook niet te veel vlak voordat je gaat slapen. Kun je het dutje echt niet uitstellen? Zorg er dan voor dat je hoofdeinde iets omhoog staat óf dat er extra kussens onder je hoofd liggen.
  4. Verscherpt reukvermogen
    Ruik je ineens beter? Ook dit kan een zwangerschapskwaaltje zijn die typisch bij het eerste trimester hoort. Bij zwangeren komen onder andere kookluchtjes, koffie, parfum en rooklucht meer binnen. Vind je het parfum van je partner ineens ook minder lekker? Wijt het aan de zwangerschap! Veel vrouwen krijgen namelijk ineens een afkeer van geuren die ze daarvoor heel lekker vonden. Hoe het komt? Hormonen, uiteraard. Oestrogeen is de boosdoener in dit geval. Geen zorgen: die flessen parfum die je nu niet kunt verdragen, vind je na de zwangerschap vast weer lekker – deze kwaal verdwijnt namelijk gewoon weer.
  5. Veranderende borsten
    Door het zwangerschapshormoon HCG, gaat je lichaam zich meteen voorbereiden op borstvoeding. Daardoor worden je borsten groter, krijgen ze meer aderen en kunnen je tepels verkleuren. Dat kan zorgen voor pijnlijke borsten. Erg onprettig, maar niet abnormaal. Het kan fijn zijn om bh’s zonder beugel te dragen; dit knelt minder. Maar het is slim om daar even mee te wachten tot je het eerste trimester door bent, je borsten groeien de gehele zwangerschap.
  6. Eetbuien en cravings
    Kun je niet ophouden met het eten van boterhammen of snak je midden in de nacht naar chocolade? Ook dit heeft te maken met de zwangerschap. Door de toename van zwangerschapshormonen, kun je ineens cravings krijgen naar veel eten op gekke tijdstippen. Dat je meer behoefte hebt aan eten dan normaal, kan ook zijn omdat je lichaam de calorieën nodig heeft om je baby te voeden.
  7. Stemmingswisselingen
    Veel vrouwen krijgen last van stemmingswisselingen in het eerste trimester. Niet zo gek, want je hormonale huishouding verandert compleet. Bovendien is het nogal een life-changing event en dat kan je – naast heel veel blijdschap – ook twijfels en onzekerheden opleveren. Helemaal niet gek dus, dat je stemmingen zo nu en dan alle kanten op vliegen. Merk je dat het angstige of minder gelukkige gevoel de overhand neemt? Dan kan het slim zijn om
    dit aan je verloskundige door te geven.
  8. Hoofdpijn
    Helaas, ook hoofdpijn is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Hormonen, vermoeidheid en stress; het speelt allemaal mee. Wat je eraan kunt doen? Helaas niet veel, behalve rust nemen en voldoende drinken – iedere dag twee liter vocht is het advies. Als de hoofdpijn echt heel heftig is, kun je veilig iedere zes uur twee paracetamol slikken. Let dan wel goed op dat het alleen paracetamol is en dat er geen toevoegingen, zoals coffeïne, inzitten.
  9. Obstipatie
    Heb je voor de 12 weken het idee dat je een buikje krijgt? Dan is dat (waarschijnlijk) niet de baby, maar zijn het je darmen. Je baarmoeder zit dan namelijk nog achter je schaambot. De oorzaak van die darmen? Wederom hormonen. Het kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen buik krijgt door lucht in je buik en dat je daardoor meer obstipatie krijgt. Het kan helpen om gezond te eten en vooral voldoende vezelrijke producten te eten, zoals volkoren pasta en bruin brood.
  10. Duizeligheid
    Ook duizeligheid is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal tijdens het eerste trimester. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door een lage bloeddruk. Sommige vrouwen vallen zelfs flauw van de duizeligheid. Het kan geen kwaad, maar is natuurlijk wel ontzettend vervelend. Voel je het opkomen? Ga dan op tijd zitten. Verder is het slim om een zakje zoute dropjes of crackers bij je te hebben – zout kan de flauwte bestrijden. In veel gevallen voel je je dan direct wat beter.