Huilt jouw baby tijdens het verschonen? Dít is waarom

08.06.2023 10:57
baby luier verschonen

Begint jouw baby ook te huilen zodra je ‘m op het aankleedkussen legt om z’n luier te verschonen? Dan is-ie niet de enige. Heel veel baby’s doen dat. Maar waarom is dat eigenlijk?

Zoals gezegd: je baby is niet de enige die huilt tijdens het verschonen en het ligt dus niet aan jou. Maar waar ligt het dan wel aan?

Redenen dat baby’s huilen bij het verschonen

Dat een baby huilt tijdens het verschonen, kan aan verschillende dingen liggen. En al kunnen wij ons er niets bij voorstellen – ik bedoel; als je een vieze onderbroek aan hebt, wil je die toch ook verschonen? – werkt dat voor die kleintjes toch een beetje anders.

Honger!!! 

Als een kleintje wakker wordt, wordt aangeraden om direct de luier te verschonen. Maar als jij wakker wordt na een lekker dutje, heb je ook honger en dorst. Een baby snapt niet dat-ie dan eerst stil moet liggen voor een schone broek en outfitwissel, en zet het op een gillen. Een gevalletje ‘hangry’ (en ligt dramatische inborst) bij kleintjes, dus.

LEES OOK: Eerste hulp bij luierstress: déze luier past bij jouw baby

Koud 

Stel je voor: je zit helemaal lekker in een warme outfit te chillen en ineens moeten je kleren uit, omdat iemand anders dat zegt. Da’s niet leuk. Je krijgt het koud en ligt daar in je blote benen op een aankleedkussen. Dus wat doe je dan? Juist ja: je begint te huilen. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen, door je kleintje onder een doek of deken te leggen terwijl je ‘m verschoont.

‘Wat gebeurt er nou weer?’

‘Ik heb hier geen zin in!’ 
Zodra ze ouder worden weten ze wel beter wat er gebeurt, maar hebben ze er vooral weinig zin in. Ze zijn druk met hun eigen activiteiten: kruipen, spelen, rollen. Een luier verschonen? Daar hebben ze gewoon geen zin in. En daarbovenop moeten ze dan óók nog eens stil liggen. Wat een gedoe!
Pijn
Als je kleintje reflux heeft, kan dat tijdens het verschonen erger worden. Het huilen kan dus ook een kwestie van pijn zijn. Door de platte houding, wordt reflux nog oncomfortabeler. Als dit het geval is, kan het helpen om de baby schuin te leggen, met het hoofdje een klein stukje omhoog.
Huilt jouw baby tijdens het verschonen?