Bewezen: ook baby’s jonger dan 1 jaar kunnen al zindelijk worden

20.02.2023 12:56

Het is toch een hoop gedoe: die luiers verschonen. Met een kind verschoon je in de eerste jaren zo duizenden exemplaren. Maar kinderen kunnen al veel jonger zindelijk zijn, blijkt.

De leeftijd waarop kinderen zindelijk worden, kan variëren, omdat elk kind uniek is en zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkelt. Over het algemeen beginnen kinderen tussen 2 en 3 jaar met zindelijkheidstraining, en de meeste kinderen zijn overdag zindelijk tegen de tijd dat ze 4 jaar oud zijn. Nachtelijke zindelijkheid kan echter nog een tijdje langer duren, soms tot de leeftijd van 5 jaar of ouder.

Maar wil je je baby al zo snel mogelijk van de luiers af hebben, dan is het vooral aan jou als vader of moeder om goed te letten op de signalen van je kind. Het begint bij het herkennen van de signalen van jouw baby wanneer hij of zij moet plassen of poepen. Dat kunnen wiebelende beentjes zijn, een bepaalde geconcentreerde blik in de ogen of een geluidje, dat je op een gegeven moment goed herkent. Veel baby’s maken ook een drukkend gezicht als ze moeten poepen. Wanneer je dit op tijd herkent, kan je beginnen je baby boven een potje te hangen, of erop te zetten wanneer je baby al groot genoeg is om zelfstandig rechtop te zitten.

Het kan echt

Ofwel: het is meer aan jou om je kind wegwijs te maken met het potje en de wc. Als je kind eenmaal kan kruipen, zo meestal rond de 9 maanden, dan kun je ook een potje neerzetten in huis waar je kind goed bij kan. Het belangrijkste is om bij het zindelijk maken van je baby onder de 1 jaar de lat laag te leggen. Vaak lukt het zeker nog niet alle keren en is elke keer dat wel op tijd is gebeurd, mooi meegenomen. Je weet ook dat onderweg een luier nu eenmaal de enige optie is, omdat je dan niet je kind bij elk geluidje boven het potje kan hangen. Maar je introduceert zo wel je baby met zindelijkheid en die momenten breiden zich uit tot je kind ouder wordt. Hoe jonger je iets aanleert, hoe makkelijker het rond de 2 jaar zal gaan. Er zijn kinderen die door het als baby oefenen met naar de wc gaan, al met anderhalfjaar volledig zindelijk zijn, ook ‘s nachts.

Bron: Zwangerenportaal