Zo ziet een ‘dik’ litteken van een keizersnede er na de operatie uit

13.12.2023 10:52
litteken keizersnede

Een eerlijke foto van een litteken van een keizersnede: je kunt het soms maar beter wel zien, zodat je weet waar je aan toe bent. En het is allemaal voor de geboorte van je kind, natuurlijk.

En dus is het zo’n streep op je buik meer dan waard.

Waarom een dikke streep?

Sommige littekens worden wat dikker dan andere. Waarom soms een litteken wat dikekr wordt? Een verdikking van een litteken na een keizersnede kan verschillende oorzaken hebben. Elk lichaam reageert anders op een operatie en littekenweefsel ontwikkelt zich op verschillende manieren. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom een litteken na een keizersnede soms dik kan worden:

  1. Genetica: De neiging tot het vormen van dik littekenweefsel kan deels genetisch bepaald zijn. Als er in de familie een geschiedenis is van hypertrofische littekens of keloïden (overmatige littekenvorming), kan dit ook van invloed zijn op het litteken na een keizersnede.
  2. Overmatig littekenweefsel: Sommige mensen hebben de neiging om overmatig littekenweefsel te vormen als reactie op een wond. Dit kan leiden tot een verdikking van het litteken.
  3. Ontsteking: Ontstekingsreacties in het lichaam kunnen van invloed zijn op hoe littekenweefsel zich ontwikkelt. Overmatige ontsteking kan het genezingsproces beïnvloeden en bijdragen aan verdikking.
  4. Spanning op het litteken: Als er sprake is van te veel spanning op het littekengebied, bijvoorbeeld door overmatige beweging of spanning van de huid, kan dit de vorming van dik littekenweefsel bevorderen.
  5. Infectie: Als het littekengebied geïnfecteerd raakt, kan dit het genezingsproces verstoren en bijdragen aan de ontwikkeling van dik littekenweefsel.
  6. Obesitas: Overgewicht kan de spanning op het littekengebied vergroten, wat de kans op een verdikt litteken kan verhogen.
  7. Diabetes: Mensen met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor complicaties bij wondgenezing, waaronder de vorming van dik littekenweefsel.

Litteken na keizersnede

En zo ziet het er dus ongeveer uit na je keizersnede:

Zit je erg met hoe je buik eruit ziet na je bevalling? Soms kunnen massages, siliconenpleisters, corticosteroïdencrèmes of andere behandelingen worden aanbevolen om de vorming van verdikt littekenweefsel te verminderen. In sommige gevallen kan een arts besluiten om verdikt littekenweefsel chirurgisch te corrigeren.