Vrouwen die zwanger worden terwijl ze borstvoeding geven hebben 9 keer meer kans op een tweeling

31.01.2023 09:44

Altijd al gedroomd van een tweeling? Wie weet is het dan aan te raden om terwijl je je oudere kind nog borstvoeding geeft het opnieuw te proberen. Het zou de kans op een tweeling 9 keer groter maken.

En hoe leuk is dat: krijg je er zomaar twee cadeau. Een bijzondere ervaring voor veel vrouwen. Wanneer een vrouw borstvoeding geeft, kan dit leiden tot een vertraging van de ovulatie en daarmee de menstruatie. Dit betekent dat een vrouw die borstvoeding geeft, minder snel zwanger zal worden.

Echter, wanneer een vrouw stopt met borstvoeding, keert haar vruchtbaarheid terug naar het niveau van voor de zwangerschap. Dus borstvoeding heeft op de lange termijn geen invloed op de vruchtbaarheid van een vrouw en volgens sommigen versterkt het juist de eisprong, waardoor een kans op een dubbele eisprong groter is.

Nog meer kansen

Naast het geven van borstvoeding zijn er nog meer factoren die mee kunnen spelen bij het verhogen van een kans op twins.

De kans op een tweeling is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Leeftijd: de kans op een tweeling neemt toe naarmate een vrouw ouder wordt.
  • Erfelijkheid: als tweelingen in uw familie voorkomen, is de kans groter dat u zelf tweelingen krijgt.
  • Ras: de kans op tweelingen is het hoogst bij Afrikaanse vrouwen en het laagst bij Aziatische vrouwen.
  • Gebruik van fertiliteitsbehandelingen: bepaalde fertiliteitsbehandelingen, zoals IVF, kunnen de kans op tweelingen verhogen.
  • Aantal zwangerschappen: vrouwen die al een aantal zwangerschappen hebben gehad, hebben een grotere kans op een tweeling.

Er zijn verschillende soorten tweelingen, waaronder identieke (een-eiige) tweelingen en niet-identieke (twee-eiige) tweelingen. Het aantal tweelingen per zwangerschap varieert wereldwijd, maar gemiddeld krijgt ongeveer 1 op de 80 zwangerschappen tweelingen. Het aantal tweelingen is in de afgelopen jaren toegenomen door veranderingen in voortplantingsgewoonten en de toename van fertiliteitsbehandelingen.