Ben je zwanger of is het valse hoop? Dit betekent het als je een vage uitslag op je zwangerschapstest hebt

30.01.2023 14:04

Je doet hoopvol een plas over je zwangerschapstest heen, maar de uitslag blijft onduidelijk. Je ziet heel lichtjes een tweede streepje. Ben je dan zwanger of niet?

Een zwangerschapstest laat bijna altijd twee streepjes zien als het raak is, en 1 streepje als je niet zwanger bent. Sommige testen laten smiley’s of zelfs de woorden ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ zien.

Yes, je bent zwanger

Wat betekent zo’n vaag streepje nou precies? Kun je daar op vertrouwen of moet je de test nog een keer doen? Ja, in principe kun je van een positieve uitslag uitgaan. Als er een tweede streepje zichtbaar is, hoe licht of vaag dan ook, is er sprake van een positieve zwangerschapstest. Valse positieve testen komen bijna nooit voor; daar zijn deze testen op gemaakt. Alleen als je echt niet zwanger bent zie je geen verkleuring bij het tweede streepje. Kortom: twijfel je over de dikte van het lijntje? Niet doen: ook een licht lijntje betekent dat je zwanger bent. Hoe komt het dan dat het lijntje vaag is? Dat heeft alles te maken met het zwangerschapshormoon hCG, wat hetgeen is dat de zwangerschapstest meet. Je kunt nog pril zwanger zijn en daardoor nog niet veel van het hormoon aanmaken. Of je plas is bijvoorbeeld ’te dun’ omdat je net veel hebt gedronken. Als je de test op de juiste manier hebt gebruikt, is er bij een licht lijntje ook sprake van een zwangerschap.

Er is een uitzondering

Er is wel een belangrijke uitzondering: het indrooglijntje. Die verschijnt pas (ver na) de afleestijd, dus als je bijvoorbeeld een dag later je zwangerschapstest nog eens bekijkt. Dan kan er een tweede streepje bij zijn gekomen terwijl je niet zwanger bent. Dat is de urine die is verdampt en zo de test inkleurt op de plek waar de C staat. Het indroogstreepje is wel vaker wat grijzer dan het positieve streepje, die is vaker blauw of roze.

Bron: Clearblue