Weeën? In dit geval hoef je je verloskundige nog niet te bellen

24.01.2023 13:39

Het kan zomaar gebeuren: je bent hoogzwanger en de weeën beginnen. Een spannend moment natuurlijk. Maar wanneer weet je of het tijd is om de verloskundige te bellen?

Is het geen vals alarm? Of ben je gewoon nog te vroeg?

Wanneer bel je een verloskundige?

Je zwangerschap is een mooie en bijzondere tijd. Toch loopt het niet bij iedere vrouw even soepel. Soms zijn er een hoop klachten waar je tegenaan kunt lopen. Denk bijvoorbeeld aan voorweeën. Het kan dan lastig zijn om te bepalen wanneer je de verloskundige gaat bellen. Het is namelijk niet nodig om bij elk pijntje te bellen. Meestal zal een verloskundige tijdens de controle zelf zeggen wanneer je moet bellen. Ook zijn deze richtlijnen vaak op de website van de verloskundigenpraktijk te vinden.

LEES OOK: Zijn het voorweeën of het begin van de bevalling?

Ik heb weeën, wat nu?

Het is een spannend moment wanneer de weeën beginnen. Bel je nu de verloskundige of niet? Als je voor het eerst bevalt gelden er andere richtlijnen dan wanneer je al een keer een kindje gehad hebt. Een bevalling van het eerste kindje duurt vaak iets langer, namelijk rond de 12 uur. Wanneer je voor het eerst een wee voelt kan het dus nog wel even duren voordat de bevalling op gang komt en hoef je niet gelijk te bellen. Een volgende bevalling gaat vaak sneller dan de eerste bevalling. In dit geval zul je dus eerder de verloskundige bellen. Ook heb je al een keer het gevoel van de weeën ervaren. Je weet beter wanneer het tijd is om de verloskundige te bellen.

Wanneer bellen bij weeën?

Tijdens een eerste bevalling zullen de weeën aan het begin onregelmatig zijn. Merk je dat de weeën steeds regelmatiger achter elkaar komen is het tijd om te gaan timen. Wanneer de weeën een uur lang duren, om de drie minuten komen en ongeveer een minuut duren is het tijd om te gaan bellen. Ook kan je bellen wanneer je viezen zijn gebroken, je denkt dat de bevalling is begonnen of als je erg veel pijn ervaart. Bij een tweede bevalling bel je wanneer de weeën een uur lang om de vijf minuten komen. En ook hiervoor geldt: bel als je vliezen zijn gebroken, de bevalling is begonnen of als je veel pijn ervaart.

TIP: doe een online cursus om goed voorbereid te bevallen

Bron: zwangerenportaal.nl