Kritiek op ‘walgelijke’ keuze: vrouw vraagt echtgenoot om haar eerder te redden dan hun baby

12.01.2023 19:59

Een Amerikaanse vrouw vroeg haar echtgenoot om haar leven eerder te redden in plaats van het leven van hun baby, in het geval dat er problemen zouden zijn tijdens de bevalling. De vrouw kon rekenen op weinig begrip van haar vrienden en kennissen.

Als je op het punt staat van bevallen, dan wordt je geconfronteerd met een heleboel keuzes. Ga je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Met een epidurale ruggenprik of liever niet? En noem het allemaal maar op. Maar er is één keuze die niemand ooit zou willen of moeten maken: kiezen tussen het leven van de moeder of de baby als er tijdens de bevalling problemen zouden zijn.

De meeste mensen willen niet eens nadenken over zo’n scenario, maar anderen doen het juist bewust wel en communiceren dit dan ook naar hun partner. De Amerikaanse moeder die de moeilijke keuze heeft gemaakt om haar echtgenoot te vragen of haar eerder te redden bij levensbedreigende complicaties dan hun baby, deed het verhaal op de socialenetwerksite Reddit.

“Mijn dochter is twee jaar geleden geboren. De bevalling verliep eerst vlot, maar na 32 weken kreeg ik zwangerschapsdiabetes. Daarom plande mijn gynaecoloog een bevalling met keizersnede. Ik had daar geen problemen mee, ik wilde gewoon dat mijn baby veilig ter wereld kon komen. Maar voor we naar het ziekenhuis vertrokken, praatte ik met mijn man. Ik vroeg hem om, als er iets gebeurde en hij moest kiezen tussen mij en onze baby, om alsjeblieft voor mij te kiezen. Hij ging daarmee akkoord.”

“Walgelijke keuze”

Gelukkig verliep de bevalling van de vrouw zonder problemen, maar toch kwam de kwestie opnieuw ter sprake tijdens een gesprek met een vriendin van haar. “Toen we dachten aan een tweede kind, zei ik dat een zwangerschap me minder angst aanjaagde dan opnieuw bevallen. Dus zei ik mijn man opnieuw rechtuit dat ik bang was dat ik mijn dochter zonder moeder zou achterlaten als we haar een broertje of een zusje zouden proberen te geven. Dus bleef ik bij mijn eerdere beslissing.”

De vrouw kon voor die keuze ook op weinig begrip rekenen. “Mijn vrienden vonden mijn redenering walgelijk, en vonden dat ik mijn man voor een onmogelijk beslissing stelde door hem te vragen om zijn baby te vermoorden (dat waren hun woorden). Maar ik ben gewoon graag voorbereid op het slechtste scenario. Niemand denkt graag na over wat er verkeerd kan lopen bij een zwangerschap, maar ik vind dat iedereen toch even moet overwegen wat ze zelf zouden doen.”

“Vrouwen zijn niet alleen baarmoeders”

De vrouw vroeg aan surfers of ze daar fout aan deed, maar ze kreeg veel steun. “Je moet dit soort gesprekken voeren, zeker bij een moeilijke zwangerschap”, klinkt het bij de ene. “Ik geef je volledig gelijk: vrouwen zijn niet alleen baarmoeders, maar mensen met rechten. Een dokter of vroedvrouw die gelooft dat het leven van de moeder ondergeschikt is aan dat van haar baby, is misogyn.”

Bron: nieuwsblad.be