Wat betekent het als een baby zijn tong uitsteekt?

28.09.2023 14:32
baby tong

Als je baby opeens zijn of haar tong uitsteekt, dan kun je even in de war zijn. Waarom doen ze dat?

Wanneer een baby zijn tong uitsteekt, kan dit verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context en de leeftijd van de baby.Op zich is het speels en onschuldig, maar wanneer moet je er echt op gaan letten?

Baby steekt zijn tong uit

Hier zijn enkele mogelijke interpretaties:

  1. Ontdekking en exploratie: Bij jonge baby’s is het uitsteken van de tong vaak een manier om hun omgeving te verkennen. Ze kunnen hun tongbewegingen gebruiken om verschillende sensaties en texturen te ontdekken, zoals het proeven van objecten of hun eigen handen.
  2. Imitatie: Baby’s leren door imitatie, dus als ze zien dat volwassenen of andere kinderen hun tong uitsteken, kunnen ze proberen dit gedrag na te bootsen.
  3. Expressie van plezier: Sommige baby’s steken hun tong uit als ze blij en opgewekt zijn. Het kan een schattige en vrolijke reactie zijn.
  4. Communicatie van honger: Bij oudere baby’s kan het uitsteken van de tong een teken zijn van honger. Ze kunnen dit doen als ze hopen dat ze gevoed zullen worden.
  5. Taalontwikkeling: Naarmate baby’s groeien en zich ontwikkelen, gaan ze experimenteren met geluiden en bewegingen. Het uitsteken van de tong kan een van de vele bewegingen zijn die ze tijdens hun taalontwikkeling verkennen.

Lees ook: Is een bloedneus bij een baby onschuldig of moet je de dokter bellen?

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan andere signalen van je baby, als je je zorgen maakt om het tongetje in de mond. Is het altijd op hetzelfde moment? Als ze vol zitten van het eten? Over het algemeen is het uitsteken van de tong bij baby’s meestal een normaal onderdeel van hun ontwikkeling en gedrag. Gebeurt het heel vaak op een dag, vraag dan advies aan je huisarts.

Meer leren over je kinderen en je eigen geluk? Koop dan het nieuwste boek voor moeders, Happy Mom!