Een baby die op volle kracht huilt, maakt evenveel geluid als een F16 die op 300 meter hoogte komt overvliegen

25.09.2023 12:45

Denk je ook wel eens: goh, mijn baby krijst zo hard dat de buren het wel moeten horen? Dan kan dat zomaar kloppen.

Natuurlijk wil je niet dat je baby huily, maar ja, soms hebben ze nu eenmaal honger. En dan kan het geluid dat uit een baby komt aardig oplopen in decibellen.

Want, zo zeggen experts: een baby die op volle kracht huilt, produceert hetzelfde geluid als een F16 die komt overvliegen op een hoogte van 300 meter. Hoe baby’s huilen, verschilt per land. Zo huilen Duitse baby’s vaak van hoog naar laag en Franse kinderen doen dit precies andersom. Ongeveer hetzelfde als de manier waarop hun ouders praten.

Redenen om te huilen

De intensiteit van het huilen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, behoeften en temperament. Sommige baby’s huilen harder dan andere. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom een baby hard kan huilen:

  1. Honger: Een van de meest voorkomende redenen voor huilen bij een baby is honger. Als een baby honger heeft, kan het huilen behoorlijk luid en dringend klinken.
  2. Luierwissel: Een natte of vieze luier kan ongemak veroorzaken en leiden tot huilen.
  3. Vermoeidheid: Overtiredheid kan ervoor zorgen dat een baby hard huilt. Het kan moeilijk zijn voor baby’s om in slaap te vallen als ze te moe zijn.
  4. Pijn of ongemak: Fysiek ongemak, zoals gaspijn, krampjes of een ongemakkelijke houding, kan leiden tot hard huilen.
  5. Verlangen naar troost: Baby’s hebben behoefte aan geruststelling en nabijheid. Soms huilen ze omdat ze troost en knuffels nodig hebben.
  6. Overstimulatie: Te veel prikkels of een te drukke omgeving kunnen leiden tot huilen bij baby’s.
  7. Ziekte: Als een baby ziek is, kan het huilen intenser zijn als reactie op pijn of ongemak.

Het is belangrijk om de oorzaak van het huilen te proberen te achterhalen en te reageren op de behoeften van de baby. Als een baby vaak en onverklaarbaar hard huilt, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Het is ook goed om steun te zoeken bij familieleden, vrienden of zorgverleners als de verzorging van een huilende baby uitdagend is.

Lees dit en meer interessante feitjes over het moederschap in hét nieuwe succesboek Happy Mom.