Waarom je je vriendinnen zonder kinderen niet moet uitnodigen voor je kind z’n verjaardag

02.02.2023 19:58
kinderverjaardag zonder kinderen

Als moeder is een kinderverjaardag van het kroost van je vriendinnen soms al intens. Op zaterdag- of zondagochtend om 10.00 uur afspreken, kleffe slagroomtaart, hysterische kinderen en de rest van de dag een overprikkeld kind thuis hebben; we kunnen ons relaxtere weekenddagen voorstellen. Maar er is een groep voor wie kinderverjaardagen nóg erger zijn: de kinderlozen. Daarom sommen we voor je op: de redenen dat je je vriendinnen zonder kinderen niet moet uitnodigen voor je kind z’n verjaardag. 

Lees ook: Oeps: moeder viert verjaardag zoon (3) twee jaar lang op de verkeerde dag

7x: nodig mensen zonder kinderen niet uit voor een kinderverjaardag

  1. Allereerst: voor kinderlozen is een weekenddag om 10.00 uur afspreken hetzelfde voor jou als moeder om 23.00 uur ’s avonds naar de kroeg moeten. Niet te doen.
  2. Je vriendinnen houden heus wel van je kinderen, maar wat moeten ze nu weer geven? Iemand zonder kinderen heeft geen idee wat een 1-, 2-, 3-, 4-, of 5-jarige nodig heeft of gebruikt en wat er in de mode is: plastic of toch duurzaam?
  3. Kinderlozen op een kinderverjaardagen is als voor het eerst na je bevalling meedoen met een sportlesje: je snapt dat die anderen iets hebben dat ze bindt, maar jij vindt het vooral heel vermoeiend.
  4. Het kind onthoudt niet dat die ene vriendin bij zijn verjaardag was, dus je nodigt haar vooral voor jezelf uit. Maar zeg nou eens zelf? Hoeveel aandacht heb je eigenlijk voor je vriendin in een kamer vol rondrennende kinderen en visite?
  5. Zelfs de wetenschap (oké, in ieder geval 1 psycholoog) is het er over eens. In een artikel op NUWeekend zegt psycholoog Beatrijs Ritsema namelijk dat het beter is om je vrienden niet uit te nodigen op een kinderverjaardag: “De meeste mensen hebben daar een gruwelijke hekel aan. Er zijn vaak veel kinderen en er wordt limonade geschonken in plaats van wijn. Zo’n feestje wordt door je vriendenkring vaak als vervelend ervaren. Vergeet vooral geen éigen feestjes te geven en nodig op de kinderverjaardag alleen familie, andere gezinnen en hoogstens vrienden uit met wie je een speciale band hebt.”
  6. Kinderverjaardagen zijn druk, want naast de jarige job nemen alle andere ouders hun kinderen ook mee. En dat is hartstikke leuk voor de jarige én ouders – want dan zijn hun kinderen meteen even lekker uitgelaten, maar minder leuk voor de vriendin zonder kinderen.
  7. De gesprekken op een kinderverjaardag gaan – je raadt het niet – vaak over kinderen. Dit gegeven is niet alleen aan kinderverjaardagen toegedeeld, het gebeurt eigenlijk overal. Plemp een groepje moeders/vaders/ouders bij elkaar en na de gebruikelijke ‘hoe is het?’ gaat het toch al snel over hun kroost. Over de nieuwe fase. Het slaapgebrek. Het eten of juist niet willen eten. De driftbuien. Het gehuil. Kortom: genoeg te bespreken voor ouders, weinig te bespreken voor als je geen kind hebt.

Lees ook: De 58 mooiste oer-Hollandse namen voor jongens