Het is bewezen: het hebben van een broer maakt je een beter persoon

02.02.2023 13:51

Heb jij het geluk dat je een broer hebt? Of hebben je kinderen een broer of broertje? Dat zorgt voor een prettige toevoeging aan het gezin, want jongens in huis zorgen voor veel liefde en rijkdom.

Zo blijkt uit onderzoek dat het hebben van een broer je een beter persoon maakt.

Zeker als je zelf een vrouw of meisje bent, een zus dus, dan is het hebben van een mannelijk maatje in huis goud waard. “Geslachtsegregatie in de middelbare kindertijd betekent dat kinderen met een broer of zus van het andere geslacht unieke kansen hebben om te leren omgaan met het andere geslacht, ook met hun broers en zussen, maar ook met leeftijdsgenoten van hun broers en zussen”, zegt Susan M. McHale , directeur van het Social Science Research Institute.

Leren delen

Een studie van de Brigham Young University uit 2014 toonde aan dat opgroeien met een broer je een sympathieker persoon kan maken. En er is meer: onderzoekers ontdekten ook dat het hebben van een hechte broer- of zusrelatie ook altruïsme kan bevorderen bij tieners, vooral bij jongens, wat een mooi effect kan hebben op de rest van het gezin. Je denkt dan eerder aan een ander en in ieder geval minder aan jezelf, omdat je van jongs af aan nou eenmaal niet in je eentje opgroeit en thuis alles leert delen.z

Uit onderzoek is gebleken dat zussen die zijn opgegroeid met broers beter kunnen communiceren met mannen dan degenen die alleen zussen hebben of enig kind waren. Het geldt met name dus op latere leeftijd, na de kindertijd. Dit kan volgens experts zijn omdat broers “een bron van informatie en advies zijn wanneer adolescenten heteroseksuele relaties beginnen te ontwikkelen”. Ach ja, bedank die bengel dus maar, die altijd aan je zijde is. Want je hebt veel aan hem te danken. En je kinderen met een broer? Die zullen pas later weten hoe blij ze mogen zijn met hun vriendje.

Bron: Motherly