Vanaf deze leeftijd kun je het beste beginnen met seksuele voorlichting aan jongens
Seksuele voorlichting: het kan soms moeilijk zijn om te geven aan je kind. Voor jongens is dit ook net even anders dan voor meisjes. Jongens dragen namelijk ook bij aan het beschermen van meisjes. Maar vanaf welke leeftijd kun je het best beginnen met geven van seksuele voorlichting?
Dagelijks krijgen we te maken met onrealistische beelden als het gaat om seksualiteit en het lichaam. Je ziet het veel op social media, maar ook in muziekvideo’s. En naast dat kun je ook heel makkelijk porno opzoeken als kind. Door dit is het belangrijk om jongens goed voor te lichten over seks, lichaamsintegriteit en consent. Hier wat tips voor het geven van seksuele voorlichting aan jongens:
Gebruik een boek als gespreksstarter
Om jouw zoon meer te leren over seks kun je gebruik maken van een boek. Hier zijn speciale boeken voor die bedoeld zijn voor seksuele voorlichting, maar het kan ook via ‘normale’ leesboeken. Noami Dessaur is eigenaresse van Dessaur trainingen en geeft trainingen aan professionals over seksualiteit en veilig opgroeien. Verder heeft ze ook nog een platform genaamd ‘Naomi Maakt Bespreekbaar’. Met dit platform worden ouders ondersteunt als het gaat om praten over seksualiteit met hun kind. Het is handig, want hier is de tip gegeven om het gesprek te starten naar aanleiding van een tienerboek. Ze zegt dan ook het volgende: “In boeken voor tieners, zoals de boeken van Carry Slee bijvoorbeeld, komen vaak ook onderwerpen als liefde en seksualiteit aan bod. Mijn tip is om zo’n boek eens zelf te lezen of door te bladeren als ouder, en dat dan als aanleiding te gebruiken voor een goed gesprek.”
Geef ze zelf een boek
Volgens Noami Dessaur is een boek aanbieden aan je kind ook een goed idee. “Geef ze een boek en vertel ze dat ze er altijd in mogen lezen als ze dat willen, en dat jij er altijd bent om eventuele vragen te beantwoorden”, zegt Dessaur. “Het boek op de wc leggen is ook een goede tip, dat is vaak een moment dat ze zo’n boek dan toch even doorbladeren.”
Hou het luchtig
“Als je zo’n gesprek start kun je dat het beste een beetje luchtig houden”, zegt Dessaur. Zeg niet: ‘Ga even zitten’. Dan lijkt het of er iets heel ergs aan de hand is en focus je er te veel op. Je kunt beter het gesprek starten bij een bezigheid, zoals het uitlaten van de hond. Kinderen kijken iemand liever niet aan het hele gesprek, dus het is dan een oplossing om erover te praten met een bezigheid.
Maakt het onderdeel van de seksuele opvoeding
Noami Dessaur zegt ook dat het onderdeel zou moeten zijn van de opvoeding van je kind. “We beschermen onze kinderen met kniebeschermers als ze gaan skaten, we zorgen dat ze zwemles krijgen om niet te verdrinken en we beschermen ze tegen de zon met de duurste zonnebrandcrème. Maar helaas leren we ze niet, te beperkt of te laat over de eerste keer in bed liggen met een vriendje of vriendinnetje, of over de veranderingen in hun lijf of de mogelijke twijfels over seksuele geaardheid”.
Vanaf deze leeftijd kun je het beste beginnen met seksuele voorlichting aan jongens
0-3 jaar
Vanaf deze leeftijd kun je beginnen over het fysieke verschil tussen jongens en meisjes. Praat over de lichaamsdelen en geslachtsdelen, maar praat wel op een manier dat het prettig aanvoelt. Het valt je vanzelf op wanneer je kind het ongemakkelijk vindt worden.
4-10 jaar
Vanaf deze leeftijd kun je vertellen dat papa en mama graag knuffelen en zoenen. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je kunt vertellen over het onderwerp seks en waar baby’s vandaan komen. Vanaf een leeftijd van 10 jaar moeten de ‘basics’ bekend zijn. Denk hierbij ook aan emoties en wederzijds respect.
10-11 jaar
Wanneer je voor deze leeftijd niet gepraat hebt over seksualiteit, kan het een gênant en ongemakkelijk onderwerp worden. Daarom belangrijk om voor de leeftijd van 10 jaar al begonnen te zijn met seksuele voorlichting. Seksuele opwinding kun je wel beter op latere leeftijd over praten. Geef verder op deze leeftijd voorlichting over de veranderingen die ze te wachten staan in de pubertijd. Denk dan aan de onderwerpen: menstruatie, groei van schaamhaar en baardhaar, en de zaadlozing van jongens.
11+
Vanaf puberteit ga je beginnen met preventieve voorlichting aan je zoon. Vertel over hoe je veilig kunt vrijen met behulp van anticonceptie. Je zou eerder aan seks beginnen als je hierover jong bent voorgelicht, dit blijkt uit onderzoek. Wees niet bang dat je met zo’n gesprek je kind op ideeën brengt. Je kind leert alleen maar als je hierover praat.