Deze 21 populaire korte jongensnamen worden in één jaar meer dan 100 keer gegeven

20.06.2024 11:34

Populaire korte jongensnamen: welke namen komen nou vaak voor in de lijstjes? Want eerlijk: het zijn niet voor niets populaire en veel gekozen namen. Ze zijn stuk voor stuk knap, enig en cool.

Precies wat je zoekt voor je zoon.

1. Sem: 587x gegeven in 2023
Sem is een afgeleide van de naam Shem, die in de Bijbel voorkomt als de oudste zoon van Noach. De naam wordt vaak geassocieerd met “naam” of “roem”. In de Bijbel betekent Shem letterlijk “naam” in het Hebreeuws. De naam Sem is sinds de jaren 2000 gestaag in populariteit gestegen. Vooral na 2010 is de naam een veel voorkomende keuze geworden voor pasgeboren jongens.

2. Sam: 521x gegeven in 2023
Van Hebreeuwse oorsprong, betekent “God heeft gehoord” of “de naam van God”. In de afgelopen jaren stond de naam Sam vaak in de top 20 van populaire jongensnamen in Nederland.

3. Jan: 289x gegeven in 2023
Jan is een klassieke, tijdloze naam die diep verankerd is in de Nederlandse cultuur. Het is een naam die zowel eenvoud als kracht uitstraalt, en ondanks een daling in populariteit onder pasgeborenen, blijft het een veel voorkomende en gerespecteerde naam.

4. Max: 279x gegeven in 2023
Max is een verkorte vorm van de Latijnse naam Maximus, die “de grootste” betekent. Max is een populaire naam in Nederland, vooral in de afgelopen jaren. Het is een naam die zowel traditioneel als modern aanvoelt, wat bijdraagt aan zijn aantrekkingskracht

5. Jip: 266x gegeven in 2023 (ook leuk voor meisjes)
Jip is van Nederlandse oorsprong. Het is oorspronkelijk een jongensnaam, maar het wordt tegenwoordig ook vaak als uniseks naam gebruikt. Er is geen specifieke betekenis aan de naam Jip gekoppeld, maar het is vooral bekend door het beroemde Nederlandse kinderboek “Jip en Janneke” van Annie M.G. Schmidt.

6. Lio: 250x gegeven in 2023
Lio is een moderne naam die vaak wordt gezien als een verkorte vorm van Lionel of een variant van Leo. Leo is van Latijnse oorsprong en betekent “leeuw”.

7. Kai: 237x gegeven in 2023
Kai is een naam die verschillende oorsprongen kan hebben, afhankelijk van de cultuur. Het kan van Hawaiiaanse, Scandinavische of Duitse oorsprong zijn met betekenissen zoals “zee” (Hawaïaans), “geluk” (Fries) of “strijder” (Scandinavisch).

8. Ted: 235x gegeven in 2023
Ted is een verkorte vorm van de naam Theodore, die van Griekse oorsprong is en “geschenk van God” betekent. Ouders kiezen ook steeds vaker voor de naam Teddie of Teddy.

9. Job: 197x gegeven in 2023
Job is een oude Bijbelse naam van Hebreeuwse oorsprong (Iyov). Het betekent mogelijk “vervolgd” of “gehaat”. Job is bekend als een rechtvaardig persoon uit het Oude Testament die door God op de proef werd gesteld.

10. Dex: 177x gegeven in 2023
Dex is een moderne en verkorte vorm van namen zoals Dexter. Dexter komt van het Latijnse woord “dexter”, wat “rechts” of “bekwaam” betekent. Dex is een naam die de afgelopen decennia aan populariteit heeft gewonnen vanwege zijn korte en krachtige uitstraling.

11. Tom: 172x gegeven in 2023?
Tom is een Engelse verkorting van de naam Thomas, die van Aramese oorsprong is en “tweeling” betekent. Thomas was ook de apostel die bekend stond om zijn ongeloof voordat hij Jezus’ wonden aanraakte. Tom is een tijdloze naam die al eeuwenlang populair is in Nederland en andere delen van de wereld.

12. Cas: 168x gegeven in 2023
Cas is een verkorte vorm van namen zoals Caspar of Kasper, die van Perzische oorsprong zijn en “schatbewaarder” betekenen. Het kan ook een verkorting zijn van de naam Casimir, die “vrede en glorie” betekent.

13. Sef: 158x gegeven in 2023
Sef is een Nederlandse variant van de naam Josef, die van Hebreeuwse oorsprong is en “God zal toevoegen” betekent.

14. Pim: 153x gegeven in 2023
Pim is een verkorte vorm van de naam Willem, die van Germaanse oorsprong is en “wilskracht” of “beschermer” betekent. Het kan ook gebruikt worden als een zelfstandige naam.

15. Sep: 140x gegeven in 2023
Sep is een verkorte vorm van de naam Jozef, die van Hebreeuwse oorsprong is en “God zal toevoegen” betekent. Sep wordt ook wel gezien als een verkorting van Sebastiaan, wat “aanbeden” of “verheven” betekent. Sep is een naam die in Nederland steeds populairder wordt vanwege zijn korte en krachtige uitstraling.

16. Leo: 124x gegeven in 2023
Leo is van Latijnse oorsprong en betekent “leeuw”. Het is een klassieke naam die in veel culturen voorkomt en kracht en moed symboliseert. Leo is wereldwijd populair en staat hoog op de namenlijsten in veel landen, waaronder Nederland.

17. Ali: 120x geveven in 2023
Ali is van Arabische oorsprong en kan verschillende betekenissen hebben, zoals “verheven”, “subliem” of “nobel”. Het is een belangrijke naam in de islamitische cultuur, geassocieerd met de profeet Mohammed’s neef en schoonzoon. Ali is een naam die internationaal bekend en gewaardeerd wordt vanwege zijn diepe betekenis en historische achtergrond.

18. Jim: 120x gegeven in 2023
Jim is een Engelse verkorting van de naam James, die van Hebreeuwse oorsprong is en “hij die de hiel grijpt” of “beschermer” betekent. James is een van de oudste en meest voorkomende namen ter wereld.

19. Lev: 119x gegeven in 2023
Lev is een Russische en Hebreeuwse naam die “leeuw” betekent. In het Hebreeuws kan het ook “hart” betekenen. Het is een naam met een sterke en krachtige uitstraling. Lev is minder gebruikelijk dan sommige andere namen, maar wint aan populariteit vanwege zijn unieke klank en betekenis.

20. Tim: 113x gegeven in 2023
Tim is een verkorte vorm van de naam Timothy, die van Griekse oorsprong is en “hij die God vereert” betekent. Timothy was een metgezel van de apostel Paulus in het Nieuwe Testament.

21. Jax: 100x gegeven in 2023
De naam Jax heeft geen specifieke betekenis, maar wordt vaak gezien als een moderne variant van namen zoals Jackson of Jacob.

Deze namen zijn gemakkelijk uit te spreken, tijdloos en hebben een sterke uitstraling, wat ze ideaal maakt voor veel jongens.