Is het gebruik van een vibrator veilig als je zwanger bent?

06.07.2024 19:20

Het gebruik van een vibrator tijdens de zwangerschap is over het algemeen veilig, mits er een paar voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en tips om ervoor te zorgen dat het veilig en comfortabel is:

Veiligheidsmaatregelen

 1. Overleg met je arts:
  • Hoewel het gebruik van een vibrator meestal veilig is, is het altijd een goed idee om dit eerst met je arts te bespreken, vooral als je een risicovolle zwangerschap hebt of complicaties ervaart.
 2. Hygiëne:
  • Zorg ervoor dat de vibrator schoon is voordat je hem gebruikt. Was hem grondig met warm water en milde zeep of een speciaal seksspeeltjesreiniger. Dit helpt infecties te voorkomen.
 3. Vermijd diepe penetratie:
  • Als je een vibrator gebruikt voor penetratie, wees dan voorzichtig met hoe diep je gaat. In het tweede en derde trimester kan de baarmoederhals gevoeliger zijn. Het is meestal het veiligst om je te beperken tot vibrators voor uitwendig gebruik.
 4. Zacht en voorzichtig:
  • Gebruik de vibrator op een zachte en voorzichtige manier. Vermijd intense trillingen direct op de buik of gebieden die ongemakkelijk aanvoelen.
 5. Luister naar je lichaam:
  • Let op hoe je lichaam reageert. Als iets ongemakkelijk of pijnlijk aanvoelt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de vibrator. Zwangerschap kan bepaalde lichaamsdelen gevoeliger maken, en het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren.

Voordelen van het Gebruik van een Vibrator tijdens de Zwangerschap

 1. Stressvermindering:
  • Orgasmes kunnen helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap, wat vooral nuttig kan zijn tijdens de zwangerschap.
 2. Verbinding met je partner:
  • Het gebruik van een vibrator kan een manier zijn om intimiteit met je partner te behouden, vooral als traditionele penetratieve seks ongemakkelijk is.
 3. Verlichting van pijn:
  • Seksuele activiteit en orgasmes kunnen helpen bij het verlichten van bepaalde zwangerschapsgerelateerde pijnen en spanningen, zoals rugpijn en bekkenpijn, door het stimuleren van de bloedsomloop en het vrijkomen van endorfines.

Wanneer Vermijden?

Hoewel het gebruik van een vibrator over het algemeen veilig is, zijn er situaties waarin het beter is om het gebruik ervan te vermijden of te beperken:

 1. Risico op vroeggeboorte:
  • Als je een geschiedenis hebt van vroeggeboorte of als je arts je heeft verteld dat je risico loopt op vroeggeboorte, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het gebruik van een vibrator te bespreken met je arts.
 2. Placenta previa:
  • Als je een placenta previa hebt (waarbij de placenta laag in de baarmoeder ligt en de baarmoederhals bedekt), wordt meestal aangeraden om penetratie en mogelijk ook externe stimulatie te vermijden.
 3. Onverklaarde vaginale bloedingen:
  • Als je onverklaarde vaginale bloedingen hebt, is het belangrijk om eerst medisch advies in te winnen voordat je een vibrator gebruikt.

Het gebruik van een vibrator tijdens de zwangerschap kan veilig en bevredigend zijn, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en naar je lichaam luistert. Raadpleeg altijd je arts bij twijfel of als je specifieke medische aandoeningen hebt. Veiligheid en comfort staan voorop, en met de juiste aanpak kan je seksleven tijdens de zwangerschap even bevredigend zijn als daarbuiten.