‘Ik vind de naam van mijn nichtje stiekem zo lelijk, dat ik haar in het openbaar anders noem’

17.06.2024 09:01

‘Eerlijk gezegd snap ik niets van de naamkeuze van mijn zus. Toen ze een dochter kreeg gaf ze haar wel zo’n ordinaire naam dat ik er serieus van schrok. Natuurlijk zeg ik dat niet, en is dit mijn mening. Zij vinden het een prachtige, lange meisjesnaam. Maar ik vind het gewoon echt verschrikkelijk.

En dat hou ik lekker voor mezelf. Maar mijn nichtje heet Diliana. Ik heb daar gewoon geen leuke vibe bij. En ik pas vaak op mijn nichtje maar ik merk dat als ik met haar door het dorp loop, dat ik haar dan toch anders voorstel als mensen vragen hoe ze heet. Ik noem haar dan gewoon Lil of Lily. Dil, Lil: ik vind het genoeg op elkaar lijken dat het een soort bijnaam kan zijn, toch? Het past ook veel beter bij de schattige baby die ze is. In plaats van een Tokkie-naam als Diliana, sorry. Maar ik kan er maar niet aan wennen. Ik voel toch een soort van plaatsvervangende schaamte bij deze voornaam.

Niet mijn smaak

Dus ik vertel niet aan mensen die ik tegenkom dat ze officieel Diliana heet. En aan mijn eigen vriendinnen zeg ik ook gewoon dat ze Didi heet en dat we haar ook Lily noemen, en dat ze in haar paspoort een wat langere naam heeft. Ze vragen dan toch niet verder, dus prima.

Mijn zus heeft geen idee dat ik dit doe, natuurlijk. Soms zeg ik waar ze bij is wel eens per ongeluk Dil of Lil, maar dat vindt ze geloof ik prima. Zij noemen haar altijd bij haar volle naam. ‘Dilianaatje, kijk eens, kiekeboe!’. Vreselijk, denk ik elke keer als ik het hoor. Ach ja, smaken verschillen. Wat onze ouders er werkelijk van vinden? Dat zeggen ze niet. Volgens mij vinden ze het ook niet helemaal passen, maar goed, ze zouden er nooit wat van zeggen. Want dat is het lastige met babynamen: het is nu ook te laat. Ze heet nu eenmaal zo. Maar als hippe tante mag ik haar wel een coole bijnaam geven, toch?

Diliana is een zeldzame naam en komt vooral voor in bepaalde delen van Europa, zoals Bulgarije en andere Slavische landen. Het is een naam die internationaal weinig voorkomt. Het zou afgeleid kunnen zijn van namen zoals Dilyana, wat verwant kan zijn aan natuur en bloemen in Bulgaarse context. De naam komt maar eens per jaar voor in Nederland.