Onderzoek wijst uit: als je dit doet, heb je minder pijn tijdens de bevalling

16.06.2023 08:56
minder pijn bevalling

Dat een bevalling pijnlijk wordt, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. En natuurlijk zijn er allerlei soorten medische pijnbestrijding, maar uit onderzoek blijkt nu dat er iets natuurlijks is dat je kunt doen om minder pijn te ervaren tijdens de bevalling. Wat je daar voor nodig hebt? Je partner en zijn of haar handen. 

In films zie je het altijd: een persende moeder en een partner die de hand vasthoudt. Wat blijkt? Dit is niet alleen voor het romantische beeld, het zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart.

Minder pijn bij bevalling door hand vasthouden

Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado deden dit onderzoek. Pavel Goldstein, een neurowetenschappelijk onderzoeker aan CU Boulder, was de leider van het onderzoek. Zijn vrouw was bevallen en hij vroeg zich af: dat ik m’n hand gaf, had dat nut of was het slechts iets wat iedereen doet?

Hij zegt hierover: “Ik was in de verloskamer en ik had het gevoel dat ik niet wist hoe ik mijn vrouw kon helpen. Ze vroeg me om haar hand vast te houden, en verder niet veel te praten, alleen haar hand vasthouden, dat was heel nuttig voor haar.”

Experiment: pijn ondergaan

Dat vergde dieper onderzoek. In het onderzoek werden 23 heteroseksuele stellen op de proef gesteld. De eisen waren dat ze gezond waren, en een serieuze relatie hadden – er moest aan aanzienlijk gevoel van liefde voor elkaar zijn. Het experiment ging om het ondergaan van pijn in de onderarmen. Dit werd in vier verschillende settings gedaan: alleen, in dezelfde kamer als de partner maar zonder elkaar aan te raken, elkaars handen vasthouden en de handen an een vreemde vasthouden.

Het resultaat kun je nu misschien wel raden: zodra de vrouwen de hand van hun partner vasthielden, ervaarden ze aanzienlijk minder pijn. Een vreemde deed niets, en alleen of zonder elkaar aan te raken in een kamer ook niet. Bijzonder, toch?

Bron: famme