Onderzoek: deze supplementen kunnen ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap verminderen

29.11.2022 16:57

Ochtendmisselijkheid: veel vrouwen die zwanger zijn hebben hier last van. Dit komt vooral voor in het eerste trimester, dus in het begin van je zwangerschap. Nu is er onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het innemen van probiotica de ochtendmisselijkheid kan verminderen in het eerste en tweede trimester.

Probiotica zijn zo genoemde goede bacteriën die zorgen voor een goede darmflora. Dit is van belang voor je spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. De bacterie wordt ook wel microben genoemd en vind je terug in je lichaam in onder andere je darmwand. Verder zit het ook in voeding en bepaalde supplementen. Als je zwanger bent veranderen er dingen in je lichaam en kan ook de samenstelling veranderen van deze bacterie. Dit zal invloed hebben op hoe je maagdarmkanaal functioneert, hierdoor wordt je zo misselijk en kan je overgeven.

Probiotica supplement voor ochtendmisselijkheid

Dit is de eerste keer dat ze onderzoek deden naar de effecten als je probiotica inneemt voor ochtendmisselijkheid. De University of California Davis heeft dit onderzoek gedaan en heeft hierbij hulp gehad van 32 zwangere vrouwen. Deze vrouwen waren tussen de 14 en 21 weken zwanger, ze namen een probiotica supplement in voor zes dagen lang twee keer per dag. Vervolgens namen ze het supplement met probiotica weer twee dagen niet, maar daarna weer zes dagen wel. Alle zwangere vrouwen die meededen als kandidaat moesten elke dag maar liefst zeventien keer hun symptomen bijhouden.

Wat was de impact op de zwangerschap?

Het onderzoek was klein, maar de uitkomst daarentegen indrukwekkend. De probiotica heeft met 16 procent de misselijkheid verminderd en met 33 procent de kans op overgeven verminderd. Verder waren de vrouwen minder vermoeid over het algemeen, waardoor ze beter in staat waren om te werken of sociale verplichtingen na te komen. Yu-Jui Yvonne Wan, professor in de afdeling Pathologie en Laboratorium Geneeskunde zegt het volgende: “Dit onderzoek biedt belangrijke inzichten over de impact van darmmicroben op de zwangerschap. Onze darmmicrobiota verklaart waarom we eten wat we eten, en waarom deze bacteriën een enorme impact op onze gezondheid hebben”

Onderzoek

Niet iedereen is voorstander om supplementen te slikken tijdens de zwangerschap. Dit is ook best logisch, want tijdens je zwangerschap moet je goed opletten wat je allemaal inneemt. In principe is probiotica veilig genoeg om te nemen als je zwanger bent en ook als je borstvoeding geeft. Het heeft geen invloed op de ongeboren baby, doordat het in het gebied van de maagdarmkanaal blijft. Wanneer je last hebt van ernstige misselijkheid en overgeven, is het van belang contact op te nemen met de huisarts om eventueel andere maatregelen te nemen. Er is namelijk nog maar beperkt onderzoek gedaan naar voordelen van probiotica als je zwanger bent.

Bron: ivg-info.nl