Extreem misselijk en constant overgeven in je zwangerschap: hyperemesis gravidarum kan gevaarlijk zijn

21.11.2021 13:07

Zo extreem misselijk zijn dat je constant moet overgeven en niets binnenhoudt. Zwanger zijn is niet voor iedereen even makkelijk vol te houden. Want een beetje misselijkheid, dat hoort er wel bij. Maar 9 maanden lang in een donkere kamer moeten liggen omdat je niets kunt verdragen?

Dan heb je waarschijnlijk last van hyperemesis gravidarum. Ochtendmisselijkheid en HG zijn heel verschillende aandoeningen.

Naar de dokter

Je moet als je last hebt van zwangerschapsovergeven dan zoveel spugen, dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Het kan namelijk gevaarlijk worden voor jezelf en je baby als je geen vocht binnenhoudt. Je kunt ook te veel afvallen en er kan een tekort aan vitamines en mineralen ontstaan, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. De klachten verdwijnen het vaakst als vrouwen tussen de 12 en 20 weken zwanger zijn, maar niet bij iedereen. Voor sommigen kan het helpen de hele dag door kleine hoeveelheden te eten, ook als je opstaat. Dan helpt een droge cracker of een biscuit.

HG omvat meestal misselijkheid die niet weggaat en ernstig braken dat leidt tot ernstige uitdroging. Hierdoor kun je geen voedsel of vloeistoffen binnenhouden. De symptomen van HG beginnen binnen de eerste zes weken van de zwangerschap en de misselijkheid gaat vaak niet weg. HG kan extreem slopend zijn en vermoeidheid veroorzaken die weken of maanden aanhoudt. Volgens experts kunnen vrouwen met HG een volledig verlies van eetlust ervaren. Ze zijn mogelijk niet in staat om te werken of hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren. HG kan leiden tot uitdroging en een slechte gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Er is geen bekende manier om ochtendmisselijkheid of HG te voorkomen.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van HG zijn:
  • bijna constante misselijkheid voelen
  • verlies van eetlust
  • meer dan drie of vier keer per dag overgeven
  • uitgedroogd raken
  • je licht in het hoofd of duizelig voelen
  • meer dan 10 kilo of 5 procent van uw lichaamsgewicht verliezen door misselijkheid of braken

Neem contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog

  • als je afvalt
  • als je weinig plast, donkergele plas hebt en veel dorst
  • als je steeds moet overgeven vanaf de 14e zwangerschapsweek (en daarvoor niet)
Bron: Health Line