Nachtmerrie of nachtangsten? Het tijdstip waarop je huilende kind wakker wordt, zegt alles

16.11.2022 13:26

Wordt jouw kindje weleens schreeuwend, gillend of krijsend wakker terwijl hij slaapt? Het tijdstip waarop dat gebeurt kan je vertellen of het om een nachtmerrie of om een nachtangst gaat.

Maar wat is het verschil?

Nachtmerries

Een nachtmerrie is eigenlijk een nare droom. Je kunt je er ongetwijfeld wat bij voorstellen, want wij volwassenen hebben er ook weleens mee te maken. Een nachtmerrie komt bij 70 procent van de jonge kindjes/peuters (vanaf 2 jaar) voor en zie je altijd gebeuren tijdens de REM-slaap. Dit vindt plaats in het tweede deel van de nacht, dus eigenlijk vanaf zo’n 01.00 uur. Wanneer je naar je kindje toegaat, kun je hem kalmeren met lieve woorden en knuffels. Hij kan vertellen wat er is gebeurd en weet dit ook de volgende dag nog. Wat kun je doen als je kindje een nachtmerrie heeft gehad?

  1. Stel je kindje gerust en blijf kalm.
  2. Leg aan je kindje uit wat er is gebeurd.
  3. Neem de angst van je kindje serieus. In zijn beleving is dit namelijk écht gebeurd.
  4. Gebruik een beetje magie (denk aan de monsterspray en controleer alle hoeken van de slaapkamer. Jaag hetgeen weg waar hij over heeft gedroomd).
  5. Help je kindje verder te slapen, eventueel met een slokje water.

Nachtangsten

Een nachtangst is iets anders. In de eerste uren van de slaap van jouw kindje, kan hij ineens hysterisch roepen. Dat gebeurt dan meestal om 22.30 uur. Wanneer je naar hem toegaat is hij onbereikbaar. Het lijkt alsof hij je niet ziet. Nachtangsten komen vooral voor bij kindjes tussen de 3 en 12 jaar. Tijdens een nachtangst is je kindje niet wakker en zal zich er de volgende ochtend dan ook niets van kunnen herinneren. Oorzaken van nachtangsten kunnen oververmoeidheid, spanning, schermtijd of ziekte zijn. Wat kun je doen?

  1. Maak je kindje niet wakker, dit kan de nachtangst verergeren.
  2. Probeer hem niet te troosten (hoe lastig dit ook is).
  3. Zorg voor een veilige omgeving.
  4. Wacht tot de nachtangst over is (het duurt tussen de 5 en 25 minuten).
  5. Zorg overdag voor voldoende rustmomentjes en weinig stress.
  6. Creëer een rustig en herkenbaar bedtijdritueel.
  7. Check het ritme overdag en de avondbedtijd

Zo doorbreek je dit patroon

Heeft jouw kindje regelmatig last van nachtangsten? Maak je kindje dan 15 minuten voordat de angst meestal begint wakker. Zo doorbreek je zijn slaapcyclus en zul je zien dat je het kunt voorkomen.

Een vraag die veel ouders bezighoudt is of nachtangsten schadelijk zijn. Dat is begrijpelijk, want het ziet er angstaanjagend uit en zo klinkt het ook. Gelukkig kan ik ouders van kindjes met nachtangsten gerust stellen. Het is normaal voor kindjes in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Zorg ervoor dat prikkels voor het slapengaan worden beperkt en neem de tijd om de dag rustig af te bouwen met je kindje. Hopelijk heb je zo snel weer rustige avonden (en nachten).

Door: Marlin Goethals, baby- en kinderslaapcoach en oprichtster van slaapcoachpraktijk De Slaapfee