Moeders én oma’s worden in hun brein daadwerkelijk gelukkiger als ze hun (klein)kind zien

10.09.2024 13:19

Ja, het is bewezen en onderzocht. Je verbeeldt het je niet, het is zo. Moeders en oma’s worden daadwerkelijk gelukkiger als ze hun eigen kind of kleinkind zien. En dat werkt zelfs al met foto’s zo, blijkt.

Dus het is helemaal niet dat als je kinderen eindelijk slapen na een lange dag, je toch op de bank belandt met je telefoon en foto’s gaat kijken van je kinderen. Klef? Zeker. Maar je wordt er wel gelukkiger van. Stuur die foto vooral door naar de oma’s, want ook zij worden er blijer in hun brein van.

De gebieden die met name veranderen als je kind eenmaal is geboren zijn de basale ganglia en de amygdala. Deze regio’s worden geactiveerd als je je kind hoort lachen en dat geeft je een happy boost. Dit krijg je volgens onderzoekers al als je kijkt naar foto’s van je eigen kind – het bijzondere is dat het niet werkt als je foto’s van andere kinderen ziet. Oma’s ervaren iets soortgelijks, dus, bij hun kleinkinderen.

Toch er is meer wat er gebeurt in moederbrein. Je kunt minder goed redeneren en logisch denken dankzij de veranderingen in de prefrontale cortex en dankzij activiteit in de insula ben je gevoeliger en toon je veel meer inlevingsvermogen. Helaas: je kunt dus iets minder helder nadenken, maar je bent wel erg empatisch naar je kinderen toe. Je wordt letterlijk wat softer als je moeder bent geworden. Kun je allemaal niets aan doen, is de schuld van je brein. Of misschien is het wel iets om blij mee te zijn, nietwaar?

Lees dit en meer leuke feiten over het moederschap in de bestseller Happy Mom (derde druk nu te koop!)

Bron: Barrett, J., Wonch, K. E., Gonzalez, A., Ali, N., Steiner, M., Hall, G. B., & Fleming, A. S. (2012). Maternal affect and quality of parenting experiences are related to amygdala response to infant faces. Social neuroscience, 7(3), 252-268.