Mag je leverworst of paté eten in je zwangerschap?
Niet alles wat je normaal gesproken zou eten mag nog als je zwanger bent. Het is namelijk niet goed voor je baby, dus je kunt het dan ook beter gewoon vermijden. Het is vooral belangrijk om op te letten bij producten als vlees, vis en kaas. Mag je bijvoorbeeld leverworst of paté eten in je zwangerschap?
Mag je nog genieten van een lekker broodje of toastje met leverworst of paté? Je zou denken dat het mag, omdat het niet behoort tot de rauwe worstsoorten, maar toch zit anders.
Leverworst of paté eten in je zwangerschap
Als je zwanger bent kun je beter geen leverworst meer eten. Maar dit geld ook voor paté, smeerworst en gebakken lever. Er zit namelijk een hoog levergehalte in en dit bevat een relatief grote hoeveelheid vitamine A . Als je hier teveel van binnenkrijgt loopt je baby kans op een aangeboren afwijking aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel. Het is dus enorm schadelijk voor je baby als je hier veel van gaat eten. Daarom zeggen deskundigen dat je beter niet teveel leverworst of paté kunt eten. Als je het echt niet kunt laten staan, eet dan maximaal één broodje per dag met een dun laagje leverworst of paté. Je zou ook eens vegetarische leverworst of vegetarische paté kunnen proberen.
Vitamine A
Zwangere vrouwen krijgen het advies om per dag ongeveer 800 microgram vitamine A te nemen, met een maximum van 3000 microgram per dag. Een broodje met leverworst bevat zo’n 1200 microgram vitamine A. Maar uit je andere voeding haal je ook nog je vitamine A en daardoor kom je al vrij snel aan de aanbevolen dosis die je eigenlijk mag. Als je twijfels hebt of niet weet of je dagelijkse inname klopt, dan kun je het best dit even overleggen met je huisarts of verloskundige.