Lindsey’s dochter Maeve (1) overlijdt aan hersenvliesontsteking: ‘Met antibiotica had ze behandeld kunnen worden’

06.10.2023 09:00

Een absolute nachtmerrie: Lindsey’s dochter wordt ziek. Het begint met koorts, maar de symptomen breiden zich al snel uit. Ze blijkt hersenvliesontsteking te hebben.

Aan LINDA. vertelt Lindsey: “Het was een heel pittig meisje, de jongste van de drie. Zij was echt de baas over onze twee jongens. Altijd aanwezig, ze liet zich veel horen en was heel grappig. Maar bovenal heel lief”, zo omschrijft Lindsey haar dochter Maeve. De symptomen van hersenvliesontsteking breiden zich snel uit, maar huisartsen sturen haar naar huis met paracetamol. Als moeder voelt ze dat het mis is, maar huisartsen nemen haar niet serieus. Het begint met sloom voor zich uit staren en een stil lijfje hebben. Ze staart en reageert traag, in combinatie met meer dan 40 graden koorts. Ze krijgt vlekken op haar huid en gilt het uit van de pijn. Na drie dagen racet haar man met Maeve naar het ziekenhuis. Artsen kunnen dan nog weinig voor haar doen.

“Pas toen besefte mijn man dat ze ging overlijden. Hij stortte helemaal in, en ik ook. We waren in shock. Ik ben op het bed gaan zitten en heb haar vastgehouden. Ik heb nog een liedje gezongen en toen is ze in mijn armen overleden.”

Dit mag anderen niet ook gebeuren

Het filmpje dat Lindsey van Maeve heeft gemaakt toen ze de eerste symptomen had, deelt ze op Facebook. Wereldwijd is de video inmiddels wereldwijd een miljoen keer bekeken. “Ik wil haar geen attractie maken, ik wil zorgen dat anderen het niet overkomt. Op deze manier kan ik het onder de aandacht brengen. Het was niet bedoeld om het openbaar te maken, maar ik kan het wel gebruiken om awareness te creeren. Ik heb het op een mooie manier met respect naar haar toe bewerkt en geplaatst. Het voelt goed.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ItsME foundation (@itsme_foundation)

De reacties zijn overweldigend. “Mensen delen dat ze hetzelfde hebben meegemaakt, of het maar net hebben overleefd. Anderen bedanken me dat ik het onder de aandacht breng en weten nu waar ze op moeten letten. Dat vind ik heel mooi, want dat is mijn idee erachter. Dit doe ik voor anderen, om dit niet meer te laten gebeuren. Dat het ook bij mijn nichtje is gebeurd, 28 jaar geleden, betekent dat er niks is veranderd. Met antibiotica had Maeve behandeld kunnen worden. Misschien had ze dan nog geleefd. Dat kan gewoon niet, ik kan me er niet bij neerleggen.” Wij wensen Lindsey, haar man en de broers van Maeve en al haar naasten ongelooflijk veel sterkte met dit onmenselijk grote verdriet. Er zijn geen woorden voor. Het enige wat we kunnen doen, is haar bericht delen zodat meer mensen zich hier bewust van worden en huisartsen nooit meer videobellen ‘genoeg’ vinden bij zieke kinderen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♡ Lindsey (@lindsey_enajat)

Symptomen om op te letten

Hersenvliesontsteking, ook bekend als meningitis, is een ernstige infectie die de membranen rond de hersenen en het ruggenmerg aantast. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de infectie (bacterieel, viraal of zelden schimmel), de leeftijd van de patiënt en andere factoren. De symptomen van meningitis kunnen snel optreden en ernstig zijn. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen als je vermoedt dat iemand meningitis heeft, omdat vroege diagnose en behandeling van cruciaal belang zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen van hersenvliesontsteking zijn:

  1. Koorts: Koorts is vaak een van de eerste symptomen van meningitis.
  2. Hoofdpijn: Een ernstige, aanhoudende hoofdpijn is een veelvoorkomend teken van meningitis.
  3. Stijve nek en pijnlijke ledematen: Meningitis kan leiden tot een stijve nek, waardoor het moeilijk is om de kin naar de borst te buigen.
  4. Braken en misselijkheid: Deze symptomen kunnen gepaard gaan met de hoofdpijn.
  5. Fotofobie: Lichtgevoeligheid, waarbij licht onaangenaam of pijnlijk is voor de ogen, kan optreden.
  6. Verwardheid of delirium: Meningitis kan cognitieve symptomen veroorzaken, zoals verwardheid of delirium.
  7. Huiduitslag: Sommige vormen van bacteriële meningitis kunnen gepaard gaan met een paarse of rode huiduitslag.
  8. Koud aanvoelen: Een persoon met meningitis kan koude handen en voeten hebben, zelfs bij koorts.
  9. Slaperigheid: Patiënten kunnen slaperig of ongewoon moe zijn.

De symptomen van virale meningitis kunnen vergelijkbaar zijn, maar meestal minder ernstig dan bij bacteriële meningitis. Bij bacteriële meningitis kunnen de symptomen snel verergeren en tot ernstige complicaties leiden, zoals hersenschade, als er niet op tijd wordt ingegrepen.

Als je vermoedt dat iemand meningitis heeft, is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. De behandeling kan antibiotica of antivirale medicijnen omvatten, afhankelijk van de oorzaak van de infectie.

Donatie

Iedere minuut is er iemand op deze wereld die getroffen wordt door een hersenontsteking (Encefalitis). Voor hersenvliesontsteking (Meningitis) is dat zelfs 4 tot 5 keer zoveel. Per jaar betreft dit miljoenen mensen, waarvan er velen overlijden of er blijvende restverschijnselen aan overhouden. Daarom is in 2019 de onafhankelijke Stichting ItsME opgericht. De “M’ staat voor Meningitis en de ‘E’ staat voor Encefalitis. Het gaat daarbij om de hersenen gezond te houden, want je hersenen dat ben jij. “It’s me…”

Wij zamelen geld in om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken in de strijd tegen Meningitis en Encefalitis. Dit is hard nodig. Samen kunnen we de kans op genezing vergroten, “The power of WE is stronger than the power of ME”.

Hier kun je een donatie doen om onderzoek naar hersenvliesontsteking te promoten.

Bron: LINDA./ Instagram