Expert adviseert: ‘Geef dit voedsel nooit aan je baby’

06.10.2023 09:05

Wat mag je een baby wel of juist niet geven, als je langzaam overgaat op vast voedsel na de fles- of borstvoeding? Er zijn wat uitzonderingen, zo blijkt.

Een banaan kan heus geen kwaad en wat wortel of geprakte peer ook niet.

Let hiermee op

Maar waar je misschien minder over nadenkt, zijn dingen als honing of smeerworst.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen die meestal niet geschikt zijn voor baby’s jonger dan 1 jaar:

  1. Honing: Honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten, wat potentieel gevaarlijk kan zijn voor baby’s jonger dan 1 jaar. Het kan botulisme veroorzaken, een ernstige vorm van voedselvergiftiging.
  2. Koemelk: Koemelk is geen geschikte vervanging voor moedermelk of zuigelingenvoeding voor baby’s jonger dan 1 jaar, omdat het niet de juiste voedingsstoffen bevat. Het kan ook een risico vormen voor allergische reacties.
  3. Noten en pinda’s: Baby’s kunnen allergisch zijn voor noten en pinda’s, dus het wordt over het algemeen aanbevolen om deze voedingsmiddelen uit te stellen tot ze ouder zijn.
  4. Hele druiven en noten: Hele druiven en noten vormen een verstikkingsgevaar voor baby’s. Snijd ze in kleine stukjes of pureer ze voordat je ze aanbiedt.
  5. Zeevruchten en vis: Sommige vis en zeevruchten bevatten potentieel schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Het is belangrijk om vis te kiezen die laag is in kwik en andere verontreinigende stoffen.
  6. Zout: Te veel zout is schadelijk voor de nieren van baby’s. Vermijd zout toevoegen aan babyvoeding.
  7. Suiker: Baby’s hebben geen toegevoegde suiker nodig in hun voeding. Probeer suiker te vermijden of te minimaliseren in babyvoeding.
  8. Koolzuurhoudende dranken: Koolzuurhoudende dranken zijn niet geschikt voor baby’s vanwege hun zuurgraad en suikergehalte.

Het is essentieel om de voeding van je baby af te stemmen op zijn of haar ontwikkelingsfase en specifieke voedingsbehoeften. Het is raadzaam om met een kinderarts of een kinderdiëtist te overleggen over de juiste voeding voor je baby en eventuele voedselallergieën of -intoleranties. Het introduceren van vast voedsel moet geleidelijk gebeuren en in overeenstemming zijn met de leeftijd en ontwikkeling van je kind.

Lees meer over wat je het beste kunt doen voor een gelukkig leven als moeder in Happy Mom!