Bewezen: je relatie wordt een stuk slechter als je kinderen krijgt

05.10.2023 08:54

Nog erg verliefd op elkaar? Wacht dan maar tot je kinderen hebt. Je hoort het mensen wel eens zeggen, maar helaas: het blijkt volgens onderzoekers ook echt waar te zijn. Kinderen maken je relatie niet beter.

Onderzoeken wereldwijd bevestigen dit, helaas: je levenskwaliteit gaat als je eenmaal moeder mag worden vooruit, maar je relatiekwaliteit niet per se.

Dat heeft met name 4 oorzaken: a) Je hebt minder tijd voor elkaar b) de rolverdeling thuis wordt verstoord en dat zorgt voor irritaties c) kinderen kosten geld, daardoor is er mind geld over, zeker als een van de partners besluit minder te gaan werken. Financiële stress zorgt voor relatiespanning. En d) Jullie zijn altijd moe en druk. De liefde is als je langer samen bent een uitdaging.

Happy couple

Hedonic adaptation houdt in dat je in principe aan alle veranderingen in je leven went, of die nou positief zijn (een miljoen winnen in de loterij) of negatief (ziek of gehandicapt zijn) zijn. Die adaptatie vind je eveneens in de liefde en wordt dan ook wel het Mere Exposure Effect genoemd: je went aan je lieve, knappe en grappige wederhelft. Dat hij of zij naast je op de bank zit, vind je normaal. Uit een onderzoek waarbij mensen vijftien jaar lang werden gevolgd, blijkt dat mensen die trouwen net na hun huwelijksdag een happiness-boost krijgen, maar gemiddeld na twee jaar getrouwd te zijn vanzelf weer terugzakken naar hun ‘basisniveau’ van geluk. Dit is ook de reden dat mensen vreemdgaan: we zijn zo gewend aan wat we al hebben, dat we denken dat het gras ergens anders groener is.

Of een relatie slechter wordt wanneer je kinderen krijgt, hangt van verschillende factoren af en kan variëren van koppel tot koppel. Het is belangrijk om te begrijpen dat het krijgen van kinderen een grote verandering en uitdaging in het leven van ouders met zich meebrengt. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Stress en veranderingen: Het ouderschap brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee in het dagelijks leven. Slaapgebrek, financiële druk en een veranderde dynamiek in de relatie kunnen stress veroorzaken.
  2. Tijd en aandacht: Kinderen vergen veel tijd, energie en aandacht. Dit kan de hoeveelheid tijd die je met je partner doorbrengt verminderen, wat de relatie kan beïnvloeden.
  3. Communicatie: Effectieve communicatie is cruciaal in een relatie. De drukte van het ouderschap kan soms leiden tot verminderde communicatie, wat tot misverstanden kan leiden.
  4. Rollen en verantwoordelijkheden: Het verdelen van taken en verantwoordelijkheden in het ouderschap kan soms tot conflicten leiden als beide partners het niet eens zijn over hoe taken moeten worden uitgevoerd.
  5. Veranderende prioriteiten: Na de geboorte van een kind verschuiven de prioriteiten vaak van de relatie naar de zorg voor het kind. Dit kan soms leiden tot gevoelens van verwaarlozing.
  6. Steun en samenwerking: Ouderschap kan een bron van verbinding en samenwerking zijn als beide partners samenwerken en elkaar steunen. Het kan ook een bron van stress zijn als er een gebrek aan steun is.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel ouderschap uitdagingen met zich meebrengt, het ook veel vreugde en voldoening kan bieden. Veel koppels vinden manieren om hun relatie te versterken na de komst van kinderen. Communicatie, begrip en samenwerking zijn cruciaal om met de uitdagingen om te gaan. Blijven praten is dus altijd aan te raden.

Bron: Happy Mom