Vanaf welke leeftijd mag je je baby pindakaas te eten geven?

20.01.2024 10:09

Pindakaas: de meeste kinderen vinden het heerlijk. Maar vanaf welke leeftijd is het nu slim om ermee te beginnen? Kan het kwaad voor een baby?

Traditioneel werd geadviseerd om geen pindaproducten aan kinderen te geven tot ze minstens één jaar oud waren, vooral als er een familiegeschiedenis was van pinda-allergieën.

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het introduceren van pinda’s en pindaproducten op jongere leeftijd, rond 6 maanden, mogelijk het risico op het ontwikkelen van pinda-allergieën kan verminderen. Dit moet echter altijd worden besproken met de kinderarts, vooral als er een hoog risico op allergieën is. De meeste ouders geven het niet aan baby’s jonger dan 4 maanden. Als algemene vuistregel wordt aanbevolen om te beginnen met het introduceren van pindakaas nadat het kind al andere vast voedsel heeft geïntroduceerd en goed reageert op verschillende voedingsmiddelen.

Leeftijd voor pindakaas

Als je niet denkt dat je kind een hogere kans heeft op een allergie, kun je er al snel mee beginnen, bijvoorbeeld wat likjes van een lepel, vanaf een leeftijd van 4-5 maanden. Wachten tot een leeftijd 6-7 maanden en hapjes pindakaas mag natuurlijk ook. Je kunt het dan ook langzaam op een broodkorst aanbieden. Je kunt ook rustig beginnen en maar een heel klein beetje geven in de eerste keren dat je je kind kennis laat maken met pindakaas.

Als je vermoedt dat je kind een pinda-allergie heeft, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een allergoloog kan tests uitvoeren, zoals huidpriktesten of bloedonderzoeken, om allergieën te diagnosticeren. Het is ook handig om bij vermoedelijke allergieën altijd de kinderarts te raadplegen voordat je nieuwe voedingsmiddelen aan de voeding van je kind toevoegt.

Bron: Solid Starts