Hoe vaak mag je je zieke baby een zetpil geven?

15.01.2024 12:17

Als je baby koorts heeft dan wil je je kleine natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Dat kun je doen met een zetpil: maar hoe vaak mag je je baby een zetpil geven?

Hou je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid wat op het pakje staat en wat artsen aanraden. Je mag het alleen gebruiken als je koorts wilt verlagen: gebruik het niet zomaar als slaapmiddel. Het effect van paracetamol duur twee tot vier uur.

Paracetamol bij een baby

In zetpillen zit paracetamol: een teveel daarvan kan gevaarlijk zijn. Over het algemeen worden zetpillen gebruikt als een vorm van koortsverlagende medicatie, en het aantal keren dat een baby een zetpil mag krijgen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het gewicht en de leeftijd van de baby, evenals de aanbevelingen van de arts. De meeste zetpillen mag je om de zes uur geven. Let goed op het gewicht en de leeftijd van je kind: baby’s tussen de 3 en 12 maanden krijgen bijvoorbeeld 120 mg paracetamol per dosis.

Zo vaak per dag een zetpil

Let bij een ziek kind goed op de klok. Zorg ervoor dat er voldoende tijd zit tussen het toedienen van elke zetpil. Het is belangrijk de aangegeven wachttijd te respecteren voordat je een volgende dosis geeft. Dit zijn er maximaal dus 2 tot 3 per dag en eventueel nog een in de nacht. Je kunt bij twijfel er beter een minder dan een te veel geven. Het is cruciaal om de aanbevelingen van een arts op te volgen en niet zelfstandig de dosering of frequentie te veranderen. Artsen baseren hun advies op verschillende factoren, waaronder de gezondheidstoestand van de baby en eventuele andere medicijnen die worden gebruikt. Er moet minimaal 6 uur tussen doseringen zitten.

Je kunt als richtlijn dit schema aanhouden:

3 maanden – 1 jaar 5,5 – 10 kg 2 – 3
1 – 2 jaar 10 – 12,5 kg 2 – 3
2 – 4 jaar 12,5 – 17 kg 3
4 – 6 jaar 17 – 22 kg 4

Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Belangrijk is ook om de instructies op de verpakking van de zetpillen nauwkeurig op te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden. Bij twijfel of bezorgdheid over het gebruik van zetpillen bij een baby, is het altijd raadzaam contact op te nemen met een arts voor advies op maat.

Bron: Zwangeren Portaal