Kun je aanvoelen of je een jongen of meisje krijgt?

26.04.2023 14:22
voorspellen jongen of meisje

De meeste aanstaande moeders kunnen niet wachten tot ze het geslacht van hun kindje weten. 9 op de 10 ouders willen het geslacht al weten bij de 20 wekenecho, zo schat de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland. Maar 20 weken is lang! Kun je aanvoelen of je een jongen of meisje krijgt? 

Sommige vrouwen denken precies te weten wat ze krijgen. “Ja, zie je wel: ik heb acne. Ik krijg een meisje, want die nemen je schoonheid weg.” Of: “Ik voel me net zoals bij de eerste en dat was een jongen, dus dit wordt ook een jongetje.” Uitspraken die je vast wel eens hebt gehoord. Andere ouders proberen het geslacht van hun kindje te achterhalen door geslachtskalenders of andere fabeltjes. Maar slaat dat ergens op? Kunnen aanstaande moeders voorspellen of ze een jongen of meisje krijgen?

Goed gegokt of een goed voorgevoel?

Een verloskundigenpraktijk in Sheboygan in Amerika, besloot dit te onderzoeken. Een jaar lang vroegen ze aan meer dan duizend vrouwen die voor de 20 wekenecho kwamen of ze een (licht) voorgevoel hadden. Bij vier op de tien was dat het geval. En daarvan had dan weer 51 procent het goed. Dat is best veel, maar de kans is natuurlijk ook maar 1 op 2. Tja, is het dan een voorgevoel of gewoon goed gegokt?

Aanvoelen of je een jongen of meisje krijgt

In datzelfde onderzoek zaten 53 vrouwen die een heel sterk voorgevoel hadden. Daarvan had 62 procent het goed. Beter gegokt of beter aangevoeld? Uit eerder onderzoek van dokter Genuis kwam ook dat 51 procent van de vrouwen het geslacht goed had. Kortom: de kans dat je het als vrouw echt kunt aanvoelen, is maar heel klein.